Ja és oficial. Des d'aquest dimarts, Carles Puigdemont ja no és diputat del Parlament de Catalunya. La presidència del Parlament ha acordat la substitució de l'expresident per part de Ferran Mascarell, que al ple de demà ocuparà ja el seu lloc. En canvi, qui no tindrà relleu és el seient Quim Torra a l'hemicicle, que quedarà buit després que la cambra optés per acatar l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta de diputat. 

Dijous passat, la Junta Electoral de Barcelona va expedir la credencial de Mascarell, actualment vicepresident de la Diputació i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, i exconseller de Cultura del govern Mas i exdelegat a Madrid en l'etapa posterior. Al llistat de diputats de Junts per Catalunya que publica el web del Parlament, ja s'ha fet el canvi. Puigdemont ja no hi figura. L'acta de diputat al Parlament era incompatible amb la d'eurodiputat. D'aquesta manera, doncs, acaba la presència de Puigdemont a la cambra catalana en una legislatura que va arrencar amb l'intent fallit d'investir-lo com a president. 

En canvi, la plaça que quedarà vacant és la de Quim Torra, que justament avui ha impugnat formalment la sentència que l'inhabilita durant un any i mig per desobediència. JxCat ha decidit no substituir-lo, com a mostra del seu desacord amb la decisió de la Mesa del Parlament d'apartar-lo del seu escó. 

Així doncs, dels 34 diputats de JxCat, només 33 podran votar. Això, en el fons, no suposa cap canvi pel que fa al pes del grup del president a la cambra, que ja comptava només amb 33 vots. I és que des de la suspensió dictada per Llarena, Puigdemont no participava a les votacions del ple perquè no va voler designar un substitut perquè votés en nom seu. Ara, Mascarell sí que podrà participar-hi, però no hi haurà ningú que pugui votar en el lloc de Torra.