Les organitzacions que treballen en la defensa i protecció dels drets humans com Novact, Irídia, Iacta, ACDDH i La Fede han posat en marxa el dispositiu Som Defensores per a la defensa i protecció dels drets humans després de les càrregues policials d'ahir durant les mobilitzacions que hi va haver arran de la sentència del judici al procés.

"El dispositiu Som Defensores es va activar ahir després de les diferents convocatòries anunciades des que es va fer pública la sentència del judici per l'1 d'octubre a primera hora del matí i seguirà en alerta durant tota la setmana", diuen els seus promotors.

I de la seva observació en surten els ferits més greus d'ahir durant les càrregues policials. Segons aquesta plataforma, ahir hi va haver 29 casos per lesions durant les protestes. Sis casos per impacte de projectils de foam, cinc per cops de porra al cap i 16 amb lesions a altres parts del cos. A més, s’ha confirmat que hi ha una persona ferida de gravetat en un ull i una altra en un testicle.  "Les observadores constaten també encapsulaments, limitacions de moviment i agressions verbals. Destaquem també que 11 periodistes han estat agredits".

"És intolerable que s'hagin tornat a fer servir les bales de goma a Catalunya, tot i que la prohibició del Parlament només obliga legalment als Mossos i no al CNP, entenem que hi ha un acord polític del qual forma part el PSC i que el govern espanyol hauria de respectar", diu l'advocat Andrés García Berrio com a portaveu de la plataforma i membre d'Irídia que s'encarrega de donar assistència jurídica a les víctimes.

García Berrio també detalla que han "detectat llançaments directes de projectils de foam a persones que no estaven fent res i al cap. Les bales de foam tenen un visor i són d'alta precisió". L'advocat també destaca que s'han detectat molts casos tant de Mossos com del CNP de cops de porra de dalt cap a baix, contràriament al que diuen els protocols.

La plataforma Som Defensores ha denunciat que "les observadores han sofert retencions, agressions i identificacions per part de les forces de seguretat malgrat estar acreditades". A més van constatar que, a més de les llançadores de projectils de foam que van utilitzar els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional portava llançadores de bales de goma i les van utilitzar.

Som Defensores expliquen que han detectat que hi havia agents dels Mossos que no anaven identificats amb el número d'operatiu policial (NOP) a l’esquena. "També constatem que el fet que no vagin identificats de manera visible i clara per davant i per darrere complica el control dels eventuals excessos policials", exposen.

Es tracta d'"una xarxa plural i oberta conformada per organitzacions que treballen en la defensa i protecció dels drets humans" i que ahir ja es va activar durant la protesta a l'aeroport del Prat durant tota la jornada i a les concentracions a Via Laietana d'última hora de la nit. També van fer tasques de monitoratge a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Segons el SEM, en total hi va haver 115 ferits a la Terminal 1 de l’aeroport del Prat, dels quals es van fer 91 altes in situ i 24 es van traslladar a un centre sanitari. Entre aquests hi ha el ferit que ha perdut l'ull, que està ingressat a l'hospital de Bellvitge. A més hi va haver vuit ferits més a Barcelona; quatre a Maçanet de la Selva; tres a Lleida i un a Reus.

Som Defensores posa dos telèfons a disposició de la ciutadania per a properes mobilitzacions, protestes i càrregues policials:

Telèfon en cas de lesió: 693 287 323 
Telèfon en cas de detenció: 645 715 070