El magistrat Félix Vicente Azón, el director de la Guàrdia Civil, és un hijo del Cuerpo. Literalment. El seu pare va arribar al grau de brigada d’aquest cos paramilitar i ell mateix va néixer a la caserna d’Almunia de San Juan (Osca) el 1955. Ho té molt al cor. En prendre possessió del càrrec, el passat juliol, va confessar que “per a mi és com tornar a casa. La meva infància és la d'un hijo del Cuerpo. Els meus amics eren fills de companys del meu pare. Jo vaig aprendre l'esperit castrense amb ell. I em vaig fer jutge gràcies al meu pare, al suport que em va donar per poder estudiar, per fer l'oposició”.

És soci d’honor del Círculo Ahumada, una entitat fundada el 1988 per defensar el caràcter militar de la Guàrdia Civil. El seu últim comunicat arrenca així: Frente al acoso, al hostigamiento desde determinados sectores, incluso sugeridos y jaleados desde el propio Gobierno catalán y desde partidos radicales independentistas, a la colocación o el envío de material explosivo a distintos cuarteles de la Guardia Civil (...). L’entitat “exigeix al Govern de la Nació que acabi amb l'assetjament i la campanya d'odi als guàrdies civils aclamada des de la Generalitat i el Parlament”.

Molta vida a Catalunya

Azón té dues distincions de la Generalitat. El 2010, el Departament de Justícia del Govern tripartit que dirigia la socialista Montserrat Tura li va atorgar la Menció Honorífica. Al 2013, Germà Gordó, conseller d’Artur Mas, va concedir-li la Medalla d’Or "per serveis excepcionals". En el mateix decret s’atorgava el Premi Justícia a l'exfiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, “per la seva trajectòria professional i per la seva sensibilitat cap a la realitat catalana”. Rodríguez Sol havia dimitit després que el fiscal general, Eduardo Torres-Dulce, li obrís un expedient de destitució per declarar que veia legítim que Catalunya aspirés a consultar els ciutadans sobre el futur polític.

El magistrat Azón ha viscut una pila d’anys a Catalunya i coneix bé les sensibilitats en dansa en la política del país. No només per les medalles. Va ser magistrat del Social del Tribunal Superior de Catalunya en diversos períodes entre el 1999 i el 2018. També va exercir com a Cap del Servei de Formació Inicial de l'Escola Judicial de Barcelona i com a professor associat a la Universitat Autònoma (1999-2000) i a la Pompeu Fabra (2006-2008 i 2014-avui), on imparteix en diversos posgraus.

Candidat del PSC

Azón va ser vocal del Consell General del Poder Judicial, on va coincidir amb Margarita Robles, la ministra de Defensa, ambdós promoguts per l’associació Jutges per la Democràcia i el suport del PSOE. Ell es va encarregar d’afers referents a la selecció, formació i Seguretat Social del 2008 al 2014.

Dos anys després, el PSC el va proposar com a candidat a magistrat del Tribunal Constitucional —la candidatura no va anar endavant.

Azón va entrar a la judicatura l’any 1994 per l’anomenat quart torn de “juristes de prestigi reconegut”. Fins llavors era un advocat laboralista de renom a Saragossa, ciutat on es va llicenciar en Dret abans de cursar un Master en la seva especialitat a la London School of Economics. És magistrat especialista en l'ordre social des del 1999.