L'expresident del govern espanyol Felipe González creu que la Constitució està "amenaçada" i considera que la Carta Magna està sent "atacada" de manera "despietada i irracional", en referència a l'amnistia pactada entre el PSOE i les forces independentistes. A judici seu, estan sota amenaça els valors que han construït la convivència i ha fet una crida a la societat a "reaccionar". Així s'ha expressat Felipe González durant la seva exposició a la X Jornada 'Gregorio Peces-Barba', en una edició especial pel 45è aniversari de la Constitució, en la qual ha compartit escenari amb l'exdiputat del PSOE Eduardo Madina.

"Ara estem veient que cal fer una defensa de la Constitució i de les seves possibles i necessàries reformes que incideixen en consensos com els que va haver-hi fa 45 anys", ha reclamat González. En aquest sentit, l'expresident socialista ha incidit en el seu rebuig a la Llei d'Amnistia pactada entre el PSOE, ERC i Junts, que ha qualificat d'"autoamnistia", insistint que el "problema no és dels pocs que criden o que volen desfer el sistema", sinó "dels que tenen una majoria que, respecte a les minories, no tenen per què cedir a cap mena de condició ni xantatge", ha defensat. Dit això, ha reparat en la diferència existent entre els indults, que suposa "perdonar", i l'amnistia, que implica "demanar perdó" als que han comès un delicte, un punt compartit per Madina: "No la comparteixo perquè no l'entenc", ha afirmat l'exdiputat socialista. Felipe González ja s'havia mostrat extremadament crític amb l'amnistia durant les negociacions entre el PSOE i les forces independentistes, i va esdevenir una de les veus dissidents al PSOE.

Aznar ja va fer una crida a "mobilitzar-se contra l'amnistia"

L’expresident del govern espanyol José María Aznar també es va pronunciar al setembre en la mateixa línia que González. Durant les negociacions per l'amnistia, en un discurs va titllar l’amnistia “d’autodestrucció constitucional” i va insinuar que l’actual cap de l’Executiu podria haver “perdut el cap” per obrir-se a negociar-la. “No hi ha cap estat que no faci passar vergonya als seus ciutadans en què es concedeixi carta de naturalesa a un pròfug de la justícia i s'accepti que un govern depengui de la voluntat d’un colpista”, va assenyalar l’exdirigent del PP. A l’acte, Aznar va opinar que amnistiar els actors del procés implicaria “convidar-los a tornar a organitzar un referèndum unilateral d’autodeterminació". Aznar va fer una crida a la mobilització, assegurant que "una altra vegada" cal dir "prou". Perquè, segons l'expresident espanyol, "Espanya no pot tornar i no tornarà a un sistema basat en l'exclusió, el sectarisme i la destrucció programada de la nació".

Ibarra repta el PSOE a posar "límits" als seus pactes

L'expresident de la Junta d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha llançat un repte al PSOE perquè posi "límits" als seus pactes amb Junts i es pronunciï sobre el referèndum d'autodeterminació, alhora que ha reiterat que "no callarà" ni estarà "en silenci" perquè "estima més el partit que alguns dels seus dirigents actuals". "Era 'no' als indults i es va fer. Era 'no' a l'amnistia i es va dir 'sí'. A l'autodeterminació, què es dirà? Si em posen el límit i diuen 'per aquí no hi passarem, i si es fes això demanaríem la dimissió de la direcció del partit', llavors jo callo", ha avisat en declaracions a la seva arribada l'acte de Felipe González i l'exdiputat del PSOE Eduardo Madina pel 45è aniversari de la Constitució.

Ibarra ha expressat el seu "cansament" davant les afirmacions de dirigents socialistes que els crítics han de "callar" per "no beneficiar la dreta i l'extrema dreta". "Els he guanyat sis vegades a Extremadura. Mentre jo vaig estar a Extremadura no hi havia ni extrema dreta ni dreta", ha recordat. "No estic disposat a callar perquè jo estimo aquest partit més que ells", ha dit Ibarra sense citar cap nom concret, alhora que ha retret que el PSOE hagi renunciat a guanyar amb majories absolutes, com sí que va fer Felipe González. "Caldria lluitar per assolir una majoria absoluta que ens permeti governar sols, després fent acords amb qui es vulgui, però sense dependre d'una gent que no té gens d'interès a fer el bé per a aquest país, sinó per a ells", ha retret.