El rei Felip VI tornarà a presidir el pròxim 29 de novembre a Barcelona el lliurament de despatxos als nous jutges, després de la polèmica de l'any passat, quan no va participar en l'acte a causa de la tensió pel cessament judicial del president Quim Torra. Llavors el govern espanyol va justificar la inusual absència del monarca amb l'argument que calia “vetllar per la convivència” i no generar més crispació.

Fonts coneixedores de l'organització de l'acte han confirmat l'assistència del rei, tot i que oficialment el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) només ha informat que, com cada any, el monarca ha estat convidat. De fet, també ho va ser el 2020 i, en un primer moment, Felip VI va acceptar la presència, encara que en una segona comunicació la Zarzuela va informar al CGPJ que finalment no hi assistiria.

Forta tensió
 

Ningú va assumir formalment llavors la decisió que no participés en l'acte, però l'aleshores ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va considerar que era una opció "ben presa". En canvi, el PP la va titllar d'"humiliant" i bona part de la judicatura no va amagar el malestar per la situació creada. El tradicional lliurament de despatxos s'havia organitzat per al 25 de setembre, pocs dies abans de la sentència del Tribunal Suprem que va inhabilitar Torra.

El ministre de Justícia va revelar que havia intentat que el president del CGPJ, Carlos Lesmes, ajornés uns dies el lliurament de despatxos per raons no només de seguretat, sinó, sobretot, "de convivència". Lesmes va expressar en el seu discurs a Barcelona un "enorme pesar" per l'absència de Felip VI. "Sentim un enorme pesar per aquesta absència", van ser les seves paraules textuals en lamentar l'absència del rei. 

L'executiu espanyol va acabar reconeixent la responsabilitat de la decisió, però va subratllar, a través de la llavors vicepresidenta Carmen Calvo, que el monarca "no té cap responsabilitat política".

Premi Planeta
 

L'última vegada que els reis d'Espanya han estat a Barcelona va ser el 15 d'octubre passat, quan van assistir a la cerimònia de lliurament de la 70a edició del Premi Planeta de novel·la. A l'acte no hi van assistir ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès; ni la del Parlament, Laura Borràs, ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Sí que hi va ser present la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.