El discurs que ha donat Felip VI aquest dimarts a Vitòria-Gasteiz, el País Basc, poc té a veure amb la realitat del que inaugurava. Juntament amb la reina Letícia i el president espanyol, Pedro Sánchez, han inaugurat un Memorial a les Víctimes del Terrorisme, que exclou, precisament, aquells que van ser assassinats per la policia durant la protesta obrera del 3 d'octubre de 1976 a aquesta ciutat.

Cinc obrers que es manifestaven per les seves millores sindicals van morir a trets i, posteriorment, diferents associacions s'han agrupat en el que es coneix com a Memòria Osoa, que lluita per restablir la dignitat d'aquests treballadors des d'aleshores.

letizia rei @casarealEls Reis visiten el Memorial a Vitòria / Font: @CasaReal

Crits contra el Rei i Sánchez

L'entrada de Felip VI ha estat plàcida, ja que l'Ertzaintza ha aïllat els manifestants, també aquells que protestaven contra Sánchez, d'altres republicans i els qui titllaven l'estat espanyol "d'assassí".

La seu d'aquest Memorial, l'antic Banc d'Espanya, ha comptat amb el parlament previ del Rei, que ha assegurat que, gràcies a aquest nou centre, "s'homenatja la memòria de totes les víctimes del terrorisme". A més, des de la Casa Reial es marquen un propòsit: "Hem de complir les finalitats com preservar i difondre la memòria de les víctimes", sense especificar quines.

bildu memoria osoaManifestants contra la presència del rei Felip VI / Font: Bildu

De res han servit les reivindicacions efectuades pels familiars i amics de les víctimes del 3 de Març. Tampoc l'intent de l'alcalde de Gasteiz, Gorka Urtaran (PNB), qui fa tres mesos va tornar a afirmar que "les víctimes del 3 de març han de tenir un espai en el Centre Memorial".

Des del PSOE de Pedro Sánchez, justifiquen que aquest memorial només es dirigeix a les víctimes que han tingut un reconeixement legal del terrorisme, entre les quals es troben les d'ETA, Grapo, GAL o l'Estat Islàmic. Les vulneracions de drets humans patides a mans de la policia durant el franquisme o la Transició no es tenen en compte. Alguns mitjans locals i periodistes han recollit l'arribada del monarca.

 

El Memorial inaugurat

El Memorial de Víctimes del Terrorisme de Vitòria-Gasteiz ha destacat sempre que un dels seus principals elements serà una reproducció del zulo en què va estar segrestat José Antonio Ortega Lara. El Banc d'Espanya acull una reproducció de l'habitacle a partir de tota la documentació que té el Memorial, que han visitat els Reis.

El Memorial també disposa d'una part audiovisual: en la qual hi ha testimonis de víctimes del terrorisme o resums sobre la història d'organitzacions terroristes. En l'ambientació hi ha sons reals de trucades amenaçadores o records de manifestacions que s'han viscut al llarg de la història.

Fotografia de portada: Felip VI i Letícia d'esquena als manifestants a Gasteiz, País Basc