La disposició del rei Felip VI a buscar ara el diàleg amb els partits independentistes, que s'ha conegut a través de la seva conversa amb el president del Parlament balear, Baltasar Picornell, ha regirat les forces independentistes, que han retret al monarca les paraules que va pronunciar el 3-O i li han exigit una rectificació.

Felip VI hauria plantejat aquesta proposta durant l’audiència amb el president del Parlament balear al palau de l’Almudaina, segons ha explicat Picornell en acabar la reunió. “És el moment d’estendre ponts i ell també està disposat a estendre ponts”, ha transmès el polític balear, que ha puntualitzat que hi ha partits “més reticents” i d’altres “més disposats al diàleg”.

La proposta del Rei arriba després que la duríssima reacció contra l'independentisme que va protagonitzar el 3-O li ha tancat totes les portes institucionals a Catalunya. El president, Quim Torra, va anunciar que no acudiria a cap acte convocat per la Casa Reial ni el convidaria a cap convocatòria de la Generalitat. Abans que el Govern havien estat tot un reguitzell d'Ajuntaments els que havien anat declarant persona non grata el monarca, entre els quals el de Girona, que ha deixat clar que no tornarà a cedir l'Auditori de la Fira per als premis Princesa de Girona. De fet, la darrera edició dels Premis es va lliurar en un local privat i amb la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, com a única autoritat. 

A aquesta situació s'hi afegeix la caiguda en picat de la popularitat de la monarquia, assetjada per les gravacions del cas Corinna, l'empresonament d'Iñaki Urdangarin i una vida familiar convertida en carnassa de la premsa rosa.

Amb tot plegat les paraules de Felip VI no han fet més que irritar l'independentisme. Totes les reaccions que s'han registrat des de les files sobiranistes han estat per tirar-li en cara la intervenció del 3 d'octubre, en què es va limitar a defensar "l'ordre constitucional" sense fer cap referència a la violència policial contra els ciutadans, i on no va aparèixer res que s'assemblés a una crida al diàleg.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha insistit que el seu partit està sempre disposat al diàleg, però ha exigit que prèviament Felip VI "es retracti" de les seves afirmacions de l'1-O que ha titllat d'inapropiades. 

ERC s’ha preguntat, a través del seu regidor a Barcelona Alfred Bosch, si Picornell es refereix al mateix monarca que el 3-O va defensar respondre amb “tota la força de l’Estat” contra Catalunya i el desig dels catalans de votar. “Si és aquest el mateix monarca ens dona ben poc marge de crèdit”, ha advertit.

També el responsable d'Òmnium, Marcel Mauri, ha exigit, a través de Twitter, una rectificació i disculpes pel discurs del 3-O, "impropi del rol institucional del càrrec que ostenta".

Les reaccions en aquest mateix sentit, i més contundents, s'han anat repetint a les xarxes.