La Casa Reial ha fet públics aquest divendres els pressupostos del 2021. La principal novetat és que ja no hi apareix la partida pressupostària destinada al rei emèrit, ja que Felip VI li va treure el passat mes de març, quan també va renunciar a la seva herència, després que sortissin a la llum la corrupció i els presumptes negocis ocults que tenia Joan Carles a l'estranger. Ara, el Borbó ha destinat els gairebé 200.000 euros que rebia a la "modernització tecnològica" de la institució. 

En concret, segons consta als pressupostos, aquests diners s'han destinat ara incrementar la despesa en "l'adquisició de recursos, assessoria i treballs tècnics en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació per impulsar la transformació digital de la Casa Reial".

felip joan carles cara a cara GTRES

Imatge: Felip VI i Joan Carles I / GTRES

Els sous

D'altra banda, Felip VI s'ha congelat el sou i el 2021 cobrarà el mateix que l'any passat: 253.850 euros bruts. El monarca tampoc eleva l'assignació als altres membres de la Família Reial. La reina Letizia cobrarà 139.610 euros i la reina Sofia 114.240, segons han informat fonts del Palau de la Zarzuela.

El Rei no aplicarà la pujada salarial del 0,9% als funcionaris als membres de la Família Reial, com sí que va fer anys anteriors. La princesa Elionor i la infanta Sofia no reben assignació.

leonor sofia letizia   gtres

Imatge: La família Reial / GTRES

8,4 milions 

El pressupost per a la Casa Reial en els pressupostos generals de l'Estat és de 8,4 milions d'euros -la mateixa quantitat que els tres exercicis anteriors, 7,8 milions més 544.000 euros que la Casa del Rei va avançar els dos últims exercicis-.

Aquesta quantitat resulta de la suma de 7,8 milions d'euros, que va ser la mateixa quantitat que en 2018, 2019 i 2020, i dels 544.000 euros avançats per la Casa de l'Rei en els dos últims anys corresponents a endarreriments de retribucions de personal i cotitzacions a la Seguretat Social.

Aquest 2020, a causa de la pandèmia, es va establir com a prioritat la implantació de l'teletreball i es van proporcionar terminals portàtils i es van adaptar els sistemes amb noves aplicacions per operar a distància. 

Imatge principal: Felip VI i Joan Carles / GTRES