El rei Felip VI ha mantingut el seu to frontal amb l'independentisme en el seu discurs amb motiu dels 40 anys de la Constitució espanyola al Congrés dels Diputats. En un acte solemne i en presència dels reis emèrits, els pares de la Constitució i el president del govern espanyol i els seus antecessors vius, el monarca ha deixat ben clar que és la Constitució la que fixa les regles del joc, sense deixar oberta en cap moment una possible reforma. 

Felip VI ha dit que hi ha d'haver la voluntat de tothom per entendre's, però ha insistit que això s'ha de fer respectant les lleis, sense cap mena d'imposicions. El monarca ha defensat que les diferències cal resoldre-les amb diàleg, fins i tot anant als tribunals i, en un clar avís a l'independentisme, complint les decisions judicials. El Rei ha afirmat que "resoldre les diferències amb diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets, acudir als tribunals per defensar-los i respectar les seves decisions són principis arrelats definitivament en el comportament dels ciutadans".

En el seu discurs, el monarca ha dit que Espanya ha viscut "fets molt greus" en els últims anys però és una "democràcia ferma i plenament consolidada", en què el text constitucional "ha prevalgut". Segons Felip VI, els valors constitucionals tenen ara "plena vigència".

Joan Carles Sofia efe

El monarca ha dit que "resoldre les diferències amb diàleg, respectar les lleis i els drets dels altres, exercir aquests drets, acudir als tribunals per defensar-los i respectar les seves decisions són principis arrelats definitivament en el comportament dels ciutadans".

El Rei ha insistit diverses vegades que la Constitució és un gran pacte de convivència entre els espanyols "per a la concòrdia i la reconciliació" sobre el qual se sustenta l'estat de dret. La Carta Magna, ha afirmat, es va redactar sota l'esperit de la reconciliació, l'entesa i la integració, aspectes que, a parer seu, "consoliden un estat democràtic i de dret".

Absències

A la cerimònia hi han assistit els líders dels principals partits espanyols, com Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciudadans) i Pablo Iglesias (Podem). Com en les últimes edicions, aquesta també té les absències habituals: les dels representants d'Esquerra Republicana (ERC), el PNB, el PDeCAT i Bildu, als quals aquest any se'ls suma En Comú Podem.