Malgrat les bones intencions que va voler mostrar Felip VI amb un comunicat on anunciava la retirada de l'assignació anual al seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, des de l'any passat, en el diari oficial de despeses figura una partida imprevista: 42.000 euros per a l'emèrit en concepte de la part proporcional del 2020, de gener a març, fins que Felip VI va donar l'ordre de retirada.

Recordem que els fets van tenir lloc el 16 de març, tot just quan a l'estat espanyol es declarava l'estat d'alarma per la Covid-19. Felip VI va anunciar que renunciava a l'herència del seu pare, però també li retirava la designació que tenia marcada en els pressupostos anuals xifrada en 194.232 euros. El que no va especificar és que l'hi donaria de propina per la feina feta fins aleshores durant el 2020. 

La contradicció està servida, aquesta és la frase literal que va emetre Felip VI en un comunicat: "S. M. el Rei Joan Carles deixa de percebre l'assignació que tenia fixada en els pressupostos de la Casa de S. M. el Rei". Aquest dimecres, la Zarzuela ha publicat, complint amb la llei de transparència, totes les dades relatives a l'exercici econòmic de l'any passat i hi ha detalls que no acaben de quedar clars. Així doncs, el pressupost total continua sent el mateix que el del 2019, arriba als 7.880.000 euros i no queda restat l'import total de l'emèrit dels anys anteriors.

Per la seva banda, Felip VI va percebre 253.843 euros, la reina Letícia 139.605 euros i la reina emèrita Sofia, 114.231 euros. Pel que fa a les despeses de personal, van ascendir a 3,9 milions d'euros; 2,6 milions van anar a parar a despeses corrents en béns i serveis; 112.000 euros a fons de contingència i 1,3 milions a inversions reials.

No obstant això, caldria afegir la partida que des de Patrimoni Nacional també es destina als Borbons i que mai queda especificada. Entre altres coses, hi ha el manteniment de dues piscines particulars de la família de Felip o 1,2 milions d'euros amb què es va indemnitzar la tripulació del Bribón.

Els regals als Borbons

A tall d'anècdota, el Rei també inclou els regals que perceben i publica la llista de tots aquells presents més curiosos. En termes absoluts, Felip VI n'ha rebut 89, Letícia 61, la princesa Elionor 2 i la reina emèrita Sofia 1.

Entre els més destacats trobem: una bandera d'Espanya emmarcada, una brúixola, una corbata, el casc de Fernando Alonso, una tovallola de la Federació de Natació Espanyola, un plat de porcellana, una bufanda, sis mascaretes, un cendrer o dos vestits. El més repetitiu són llibres i escultures de diferents entitats.

Fotografia de portada: imatge de recurs entre Felip VI i Joan Carles I