A l'avantsala del judici a l'1-O, Felip VI ha volgut reiterar el seu suport incondicional al poder judicial. Durant l'acte d'entrega dels despatxos a la 68a promoció de jutges, aquest dimarts a Madrid, el rei espanyol ha defensat que els tribunals espanyols compten amb "plena legitimitat". Ha insistit que es tracta d'un poder "independent i neutral".

Durant el seu discurs de clausura, el monarca ha volgut subratllar en tot moment la independència i neutralitat de la magistratura espanyola, uns valors que han de regir la vida professional dels nous jutges. “El nostre poder judicial compta amb plena legitimitat”, ha sostingut. Conscient del moment, tot i que sense referir-se explícitament a la situació catalana, ha dit que “un moment com aquest ha de servir per reafirmar el nostre compromís amb la institució judicial”.

En aquest sentit, Felip VI ha subratllat la importància que el poder judicial sigui “independent i plenament separat de la resta de poders”, però també de l’imprescindible “respecte a les decisions judicials”. Ha assenyalat que aquesta última és una “condició indispensable en qualsevol democràcia”.

Per altra banda, en plenes negociacions entre el PP, Ciutadans i Vox a Andalusia, el monarca ha enviat un recordatori: la Constitució "empara però limita" el poder polític.

De la mateixa manera que va fer diumenge passat, amb motiu de la Pasqua Militar, el rei espanyol ha tornat a fer una defensa aferrissada de la Constitució en el seu 40è aniversari. Ha sostingut que els “valors” de la Carta Magna són els que han de defensar els nous jutges, perquè han portat “40 anys de convivència pacífica” i un model d’Estat “plenament equiparables als països més avançats”. “La Constitució ens assegura un escenari sòlid de llibertats”, ha insistit.

L’acte d’entrega dels despatxos als nous jutges ha estat marcat per un fet: després de més de vint anys fent-se a Barcelona, on hi ha la seu de l’Escola Judicial, enguany ha tingut lloc a Madrid. El motiu, segons fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), és la commemoració del 40 aniversari de la Constitució i del 25 aniversari d'aprovació de la llei que va atribuir al CGPJ la formació dels jutges. La cerimònia ha tingut lloc a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

Durant l’acte també ha intervingut Carlos Lesmes, president del CGPJ i del Tribunal Suprem, que ha reclamat als nous jutges que defensin el "caràcter irrenunciable de l'imperi de la llei".