El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aterrat aquest matí a un esmorzar-col·loqui a Barcelona amb la voluntat de refer ponts amb Catalunya i s'hi ha dedicat a fons. D'entrada, amb la presència al seu costat del president José Montilla. Però també amb un inesperat reconeixement al president a l'exili, Carles Puigdemont, a qui des d'una discrepància sense embut ha reconegut respecte a més d'admetre que hi havia mantingut contactes indirectes. "Hi ha altres que menteixen molt, i Puigdemont tothom sap què demana. A mi per descomptat en els contactes, no personals ni directes, però sí indirectes, no ens ha mentit. Això és un valor. Si més no a la política que practico i m'interessa", ha admès.

La de Puigdemont ha estat la darrera resposta de Feijóo després de més d'una hora d'intervenció. Un dels assistents li ha demanat si coneixia el polític exiliat i si no creu que seria bo parlar amb ell. Curiosament, la qüestió l'ha sorprès, amb l'afegit que en un primer moment ha pensat que sorgia d'un dirigent popular tarragoní. Feijóo ha explicat que coneix Puigdemont perquè van coincidir un temps, l'un com a president de la Generalitat i l'altre de la Xunta de Galícia. Ha explicat que no havien parlat gaire "perquè no hi ha hagut ocasió". "Crec que Puigdemont té clar el que pensa. A mi això de la veritat m'interessa", ha admès.

A partir d'aquí, ha deixat clara la distància sideral que els separa pel que fa al "pensament polític" que, a parer seu, no coincideix tampoc amb el de la majoria dels catalans ni amb els seus interessos. "No tinc més comentaris a fer. Té assumptes pendents amb la justícia que crec que seria bo que saldés", ha reblat.

Durant les negociacions per a la seva investidura, Feijóo havia admès que havia mantingut contactes amb Junts, la qual cosa es va convertir en el desencadenant públic de la tensió amb el líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández. Això no obstant, no havia reconegut públicament el diàleg amb Puigdemont, tot i que es va publicar que un dirigent d'aquesta formació s'hi havia entrevistat.

Alejandro Fernández ha estat present al començament de l'esmorzar, però ha hagut de marxar poc després de començar la intervenció de Feijóo, el qual s'ha encarregat d'excusar-lo, explicant que no podia ser-hi perquè a la mateixa hora hi havia la sessió de control al Govern al Parlament de Catalunya. A la taula presidencial de l'esmorzar, el flanquejaven Feijóo, a més de Montilla, alguns dels líders del partit, com l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, o l'eurodiputada Dolors Montserrat.

Montilla, a l'acte

El líder popular ha començat la seva intervenció agraint de manera especial la presència de Montilla, i la capacitat que demostra d'escoltar els altres, i en acabar ha lloat la seva "cavallerositat". Això no obstant, entre un reconeixement i l'altre, Montilla ha hagut d'encaixar l'allau de retrets no només al PSOE sinó també al PSC, i en especial al Pacte del Tinell, que va arraconar la possibilitat d'un pacte del PSC amb el PP a Catalunya. Feijóo no només ha titllat de "mentida" i "error històric" aquell acord, que va fer possible el primer tripartit entre PSC, ERC i ICV encapçalat per Pasqual Maragall, sinó que ha retret que aquell text "va començar a ser un dels orígens de la desafecció política que ha patit Catalunya" i que anys després va denunciar el mateix Montilla.

Salutació de Rufián

Montilla no ha estat l'únic dirigent a qui Feijóo ha reconegut la capacitat de parlar amb els qui pensen diferent. El líder popular ha revelat que en acabar el seu discurs al debat d'investidura que va protagonitzar el passat mes de setembre, el responsable del grup parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, es va acostar al seu escó a felicitar-lo. El polític gallec ha considerat aquest com un "símptoma de normalitat política, de bona educació i de respecte".

Poques novetats més ha aportat la intervenció on ha reiterat el rebuig del seu partit a una llei d'amnistia. L'endemà de la signatura de l'acord entre PSOE i Sumar, Feijóo ha dedicat bona part de la intervenció a criticar el que descriu com a "molta pirotècnia i molt foc d'artifici". Ha retret que aquests dos partits s'han compromès a tirar endavant moltes iniciatives que ja van pactar fa quatre anys i que no han complert, mentre que pel que fa a propostes com eliminar vols que es puguin cobrir amb dues hores i mitja de tren ha ironitzat: "No sé si se suspendrà o no el pont aeri, però els puc assegurar que si se suspèn quedaran prohibits els vols a Espanya en Falcon i Superpuma, perquè amb alternatives de dues hores i mitja no cal Falcon ni Superpuma".

Català a Europa

El líder popular ha carregat contra la política exterior del govern espanyol i la resposta de PSOE i Sumar al conflicte a Israel —"quan el president de Malta o Xipre parla amb normalitat del conflicte amb Netanyahu i nosaltres necessitem 15 dies perquè es posi al telèfon vol dir que hem perdut pes internacional", ha retret—; i també contra la proposta d'Espanya, arran de l'exigència de Junts, de reclamar l'oficialitat del català a Europa: "que el ministre d'exteriors espanyol arribi a Europa amb una guerra a Ucraïna, amb un conflicte a Orient Mitjà, i una tensió internacional com no hi havia fa dècades i porti als seus col·legues aquest plantejament, m'imagino què deuen dir", ha ironitzat-.

Feijóo s'ha presentat a Barcelona amb un mantra, "Catalunya necessita una revolució de la veritat", que ha desplegat explicant com aquest territori ha perdut des del 2017 fins ara en funcionament de les infraestructures o en qualitat del servei de salut, mentre que els seus ciutadans són els que paguen més impostos. La conclusió del líder del PP és que té intenció de sovintejar la seva presència a aquest territori, "perquè Catalunya és una prioritat política" i perquè segueix "admirant el poble català".