El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha renunciat a presentar candidatura a liderar el Partit Popular. En un acte de la junta directiva del PP gallec a Santiago, Feijóo ho ha anunciat passades les 20h, després de dies amb la incertesa oberta i el nerviosisme creixent entre les bases de la formació. Fins al moment, són candidatures oficials l'exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, el diputat i vicesecretari del PP, Pablo Casado, el diputat José Ramón García Hernández, i l'expresident de Noves Generacions de la Comunitat Valenciana, José Luis Bayo.

Feijóo, el preferit pels votants del PP segons alguns sondejos, ha renunciat a presentar batalla al congrés dels dies 20 i 21 de juliol, tot apel·lant al compromís que hauria adquirit amb la ciutadania gallega, que li va reeditar la majoria absoluta el passat any 2016, en les eleccions autonòmiques –únic president del PP que manté aquest mèrit. "No puc fallar els gallecs perquè seria fallar-me a mi mateix. Soc president de la Xunta perquè una majoria de ciutadans així ho ha decidit a les urnes. És la major de les meves ambicions polítiques, ser president", ha insistit en diverses ocasions.

Així les coses, Feijóo no ha amagat que havia estudiat al llarg dels darrers dies si presentar-se. "És legítim que ho hagi pensat", ha indicat, tot recordant la trajectòria de "diversos lustros, gairebé tota la meva vida" en política i nou anys al capdavant de la comunitat. També ha trobat "responsable" analitzar l'opció, després que fa una setmana Rajoy deixés la presidència del PP, obrint la batalla successòria, ha dit, en un breu discurs davant dels seus màxims suports entre la plana major de la formació gallega, on s'ha emocionat visiblement i el públic ha esclatat entre aplaudiments.

El fet és que el dirigent territorial no renuncia definitivament a la política nacional. Primer ha dit que des de Galícia podria continuar exercint aquesta tasca, ara que el govern de Pedro Sánchez advoca per una reforma de la Constitució. En segon lloc, ha dit que el seu compromís a Galícia era fins a l'any 202. "Els vaig prometre la il·lusió per tot allò que encara hem de fer junts". En darrer lloc, ha recordat que el PP havia de passar per un procés de regeneració, amb l'emergència de les noves formacions al centredreta, com ara Ciutadans, a qui també ha citat en la seva intervenció.

La qüestió és que la decisió de Feijóo manté les incerteses al si del PP. La dirigent de la formació a Castella-La Manxa, María Dolores de Cospedal, ha convocat demà la Junta Directiva del partit per prendre una decisió, als vols de les 11h. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, encara no ha oficialitzat si es presentarà. Enmig de la incertesa, la candidatura de Margallo podria buscar contrarrestar la possibilitat que Sáenz de Santamaría es postuli, revifant així la tensió entre ambdós per la batalla successòria.

Així i tot, el procés per a la presentació d'avals conclou aquest dimecres a les 14h a Génova. El dia 22 es convocarà la campanya electoral interna, que començarà a les 10h del 23 de juny, fins a les 24h del 4 de juliol. El 5 de juliol es votarà candidat i compromissaris. Els compromissaris seran els encarregats d'escollir el líder. El comitè organitzador estarà presidit per Luis de Grandes; els vicepresidents Alfonso Fernández Mañueco, Vicente Tirado; la tresorera Carmen Navarro, i els vocals José Antonio Bermúdez de Castro, José María Rivas, entre d'altres representants.