Després d'un gran creixement en arribar a la presidència del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, comença a estancar-se en la carrera electoral. Així ho corroboren aquest diumenge dues enquestes, una elaborada per Sigma Dos per a El Mundo i una altra feta per Sociometría per a El Español. En els dos casos es reprodueix una mateixa tendència: El PSOE retalla distàncies amb el PP. Tot i això, els populars serien els guanyadors d'unes eleccions actualment, obtindrien entre 126 i 130 escons, és a dir, concentrarien al voltant del 30% dels vots. Això els deixaria en una millor posició que l'actual, on no superen els 100 diputats, concretament en tenen 89.

Si bé el creixement respecte als resultats del 2019 és més que evident, aquest queda molt lluny de les majories absolutes que caracteritzaven el passat de la política espanyola. Feijóo no només perd pistonada, sinó que en totes les previsions es veu obligat dependre d'un soci. Qui? Doncs, es preveu que el PP només es pugui associar amb l'extrema dreta de Vox. Tanmateix, aquesta estratègia cada cop és menys garantia d'arribar a La Moncloa.

enquesta el mundo desembre 2022

Font: El Mundo

Igual que els populars, l'extrema dreta comença a estancar-se. Les dues enquestes apunten que la formació liderada per Santiago Abascal obtindria pitjors resultats que l'any 2019, passant dels 52 diputats als 44-48. En les prospeccions més positives per la dreta espanyola les dues forces sumarien prou per arribar als 176 escons que marquen la majoria absoluta, però en les més negatives no ho aconseguirien. 

Qui no tindria cap impacte en aquestes equacions seria Ciutadans, aquí els dos sondejos auguren una gran patacada. Aquestes prediccions que fa mesos que s'anuncia en tota mena d'esquenes no perd força, ja que els dos estudis apunten que la formació taronja amb prou feines obtindria un escó. 

enquesta el español desembre 2022

Font: El Español

L'esquerra espanyola recupera l'alè

Mentre la dreta ascendia a les enquestes meteòricament, l'esquerra es dessagnava lentament. Tot i això, a poc a poc, les formacions al capdavant del govern espanyol s'estan recuperant en els sondejos. La que millor es posiciona a la carrera electora és el PSOE. El partit socialista assoliria un resultat pitjor que l'any 2019, però no tan dolent com semblava fa uns mesos. Pedro Sánchez passaria de 120 diputats a un 101-106, situant-se per sobre la barrera dels 100 diputats, una gesta que fa setmanes semblava impossible. 

Unidas Podemos també perd escons, però com el seu soci, no tants com fa mesos. Passant de 35 representants a 23-29, la formació morada aconseguiria esmorteir el cop. A més, parteixen d'una posició favorable, ja que segons els dos sondejos Yolanda Díaz és la líder millor valorada, tot i que, com els seus competidors, no està aprovada. 

Els partits catalans no mostren grans canvis. Esquerra Republicana de Catalunya 13, fins i tot, podria sumar un escó més segons El Mundo. Junts per Catalunya es mantindria entre els 8 i els 10 diputats. Mentre que la CUP perdia un escó quedant-se amb un diputat.