A les portes de les eleccions municipals de maig, cap governant fa escarafalls a una inauguració. Cap obra és massa petita per celebrar-la i fins i tot per concitar cimeres, sobretot tenint en compte que a començaments d'abril la convocatòria electoral vetarà noves inauguracions. Aquest divendres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, participaran en l'acte d'inici de les obres del carril bus d'entrada a Barcelona per la B-23, entre Sant Feliu de Llobregat i l'avinguda Diagonal de Barcelona.

Es tracta d'un projecte sens dubte important per als veïns del Baix Llobregat que veuran com el temps de trajecte dels autobusos per accedir a la capital catalana es reduirà en 15 minuts. Això no treu, però, que l'obra representa una magnitud perfectament descriptible, que se sintetitza en els 7 quilòmetres de la connexió amb l'A-2 entre Sant Feliu de Llobregat i l'avinguda Diagonal de Barcelona. En aquest punt pot resultar interessant tant recordar la potència del PSC al Baix Llobregat —precisament la ministra Sánchez, va ser alcaldessa de Gavà, i és membre de l'executiva del PSC del Baix Llobregat—, com el perenne interès d'Esquerra per penetrar amb més força en aquest territori.

L'obra s'emmarca, a més, segons es recorda la nota de premsa, dins de l'estratègia del Govern per reduir el 25% l'ús del vehicle privat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Atesa la magnitud de l'obra, l'escenari tampoc sembla que vagi a resultar especialment espectacular: la convocatòria de l'acte és en un punt concret del carril bici d'Esplugues.

Acte al carril bici

En qualsevol cas, veient la concentració i el nivell d'autoritats que concita l'inici de les obres, costa imaginar com serà quan es faci la inauguració oficial del carril, un cop concloguin les obres. Aquest divendres, el director general d'Infraestructures de Mobilitat de la conselleria de Territori, David Prat Soto, s'encarregarà de l'explicació tècnica del projecte, i tot seguit hi haurà una intervenció de la ministra de Transports, mentre que el president de la Generalitat s'encarregarà de cloure l'acte.

Tot plegat es produeix en plena batalla entre el Govern i el ministeri de Transports pel traspàs de les Rodalies a la Generalitat. Precisament, ahir la ministra Raquel Sánchez va enviar una carta a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en què circumscriu la matèria a negociar sobre Rodalies al "traspàs de recursos econòmics", és a dir, finançament.

El passat mes d'octubre Aragonès va reclamar al president espanyol, Pedro Sánchez, també per carta el traspàs de Rodalies. "La ciutadania de Catalunya pateix un greuge històric pel mal funcionament del servei ofert per aquest operador. És per això que des del Govern català reclamem assumir la gestió d'aquest servei, cabdal per al nostre país", argumentava. Aquest divendres, Aragonès tindrà oportunitat de recordar-li a la ministra mentre escolten les peculiaritats tècniques de l'obra per als 7 quilòmetres de carril bus que inauguraran.