L'ex jutge Manuel Álvarez de Mon ha estat present aquest dissabte al FAQS i ha afirmat que li costa entendre que els líders independentistes catalans siguin a la presó perquè la presó preventiva ha d'usar-se només en casos excepcionals. Ha assegurat que "Si Puigdemont no estigués fora d'Espanya, probablement els presos estarien en llibertat".

L'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, ha respost amb contundència a aquesta afirmació de Álvarez de Mon:

A les xarxes algunes persones han apuntat que si Puigdemont no fos a l'exili, estaria a la presó, amb tots els altres líders independentistes.

Però per Twitter aviat ha esclatat una altra polèmica. Segons molts usuaris, un ex membre del cos judicial estaria reconeixent que unes persones estan preses per les actuacions d'uns altres, la qual cosa suposa una vulneració palmària dels principis processals. Molts oients han manifestat a les xarxes la seva indignació per la presència de l'ex jutge al FAQS.

Álvarez del Mon ha opinat, també, que Puigdemont no podrà exercir com a eurodiputat si no pren l'acte de diputat a l'Estat espanyol, i que si hi entra serà detingut per les forces de seguretat de l'Estat, que el posaran a disposició del Suprem. I ha apuntat que de ben segur serà una situació "complicada".

Però, per altra banda, Álvarez de Mon ha afirmat que els fets del 20 de setembre, davant la Conselleria d'Economia, difícilment poden encaixar en la tipologia del delicte de rebel·lió. "En el dret hi ha moltes interpretacions, però en el Dret Penal, que sempre has de tenir una interpretació favorable a l'acusat, potser s'està fent una interpretació àmplia, que no és la correcta en la meva opinió".

L'ex jutge, que també havia estat funcionari de presons, ha atribuït al Ministeri d'Interior, el vet a la participació de Junqueras a debats electorals, i ha al·legat que tot i que hi hagi un ordre molt estricte a la presó, aquest es pot alterar en circumstàncies excepcionals i que a la fi la voluntat de la cúpula del Ministeri és decisiva.