Un col·lectiu de famílies de Sant Andreu de la Barca han fet avui un comunicat "amb la voluntat de contribuir que l'institut El Palau recuperi la normalitat i deixi de ser centre d'atenció mediàtica".

El comunicat, llegit per diferents pares i mares en català i castellà, ha mostrat un clar suport als mestres i ha remarcat: "Des de la nostra experiència com a famílies, podem afirmar que a cap escola ni institut de Sant Andreu de la Barca s'adoctrina, i confiem plenament que no es tracta diferent l'alumnat per raons d'origen, sexe, ètnia, cultura i creença".

Els pares i mares han donat el seu suport a tots els professionals, docents i no docents, "que fan que l'institut funcioni dia rere dia, amb una trajectòria i vincle amb el municipi, més que justificats". 

El comunicat dona "suport emocional a tot l'alumnat de l'institut" i valora "la tasca propera de formació i orientació que el professorat desenvolupa".

Les famílies s'han referit a la valoració del Síndic de Greuges i han coincidit que la situació s'hagués hagut de tractar i resoldre al mateix institut entre les famílies i els mestres, seguint els protocols, i amb la màxima discreció. 

"Com a pares rebutgem la presència continuada dels mitjans de comunicació al voltant de l'institut, per preservar així la intimitat, l'anonimat i la convivència dels estudiants, sense oblidar que la gran majoria són menors d'edat", han reivindicat els pares i mares a la vegada que han denunciat el tractament periodístic que alguns mitjans han fet del cas. I han denunciat la "instrumentalització" que se n'ha fet d'aquesta situació.

En aquest sentit, lamenten "profundament la pressió i persecució mediàtica a la qual estan sotmesos els nou professors d'El Palau per part d'alguns mitjans de comunicació i xarxes socials, sense respectar el seu dret a la presumpció d'innocència".

El comunicat acaba amb la demanda a tots els organismes i sectors de la comunitat educativa, tant municipal com autonòmics i estatals, que s'impliquin en posar fi a aquesta situació.

La roda de premsa sense preguntes que s'ha fet a l'edifici de les Escoles Velles de Sant Andreu de la Barca ha coincidit amb la notícia de l'arxiu de 5 dels 9 procediments oberts contra els metres d'El Palau. El jutge d'instrucció 7 de Martorell ha obert diligències per tres dels acusats que estaven sota la seva jurisdicció. Per als altres 5, arxiva el cas, tot i que la fiscalia encara pot recórrer. Sobre el mestre que falta, està pendent que traslladin el seu cas al mateix jutge. Ara mateix està en mans de jutjat d'instrucció 3 de Martorell, que encara no ha decidit res al respecte.