La FAES, el think tank impulsat per José María Aznar, ha carregat avui durament contra el president Quim Torra, i l'ha acusat de "freqüentar la mentida, l'oportunisme, la demagògia i el populisme".

En un escrit titulat La deslleialtat continuada de l'independentisme català, firmat per Miquel Porta Perales, la FAES desqualifica Torra perquè creu que actua com si Espanya i Catalunya fossin dos Estats. "El COVID-19 és el clau ardent al qual s'agafa l'independentisme català per reafirmar la seva existència i tornar a la seva. Per això, Joaquim Torra -president vicari de la Generalitat de Catalunya, en camí de la inhabilitació definitiva, que ha aconseguit eclipsar el rebel de la Justícia Carles Puigdemont- planteja la provocació, la desobediència i el desafiament: "exigeix" al govern de l'Estat el confinament dels ciutadans de Catalunya. I, també, que l'Estat l'"acompanyi" en aquesta tasca. Com si es tractés de dos Estats", critica.

Segons la FAES, Torra és "el grau omega de la deslleialtat institucional continuada". Acusa l'independentisme de "falta de noblesa d'esperit, manca de dignitat" que els porta a "freqüentar la mentida, l'oportunisme, la demagògia i el populisme". "D'aquí que es proclami que Espanya no només ens roba, sinó que també ens mata". Però aquesta afirmació no l'ha feta mai Torra.

La fundació d'Aznar també acusa el president de fomentar una "hispanofòbia, que no cessa", a la qual vincula les queixes que té el govern català amb l'espanyol. Cita com a exemple una declaració de l'conseller de l'Interior, Miquel Buch, quan l'Exèrcit es va traslladar a Catalunya per desinfectar l'aeroport, mentre el govern de Pedro Sánchez es negava a tancar-lo: "Menys desinfeccions i més tancar el port , l'aeroport i les vies fèrries", va dir llavors el conseller, cosa que ha irritat la FAES. 

"El comportament de Joaquim Torra obeeix a la convicció i l'estratègia. La convicció d'un personatge supremacista i nacionalpopulista que -xovinisme de l'benestar obliga- actua amb l'egoisme, l'arrogància i la demagògia que el sectarisme exigeix", deixa anar també.

Més endavant, la FAES analitza la traducció política del coronavirus a Catalunya i intenta enfrontar Torra amb JuntsxCat i ERC. "A JuntsXCat i ERC l'estratègia de Joaquim Torra els perjudica perquè amplia l'esquerda existent entre els dos partits, cosa que impedeix escenificar la unitat que reclama la base secessionista. A JuntsXCat -la majoria dels seus dirigents manté silenci, com si esperessin la seva oportunitat- no li convé identificar-se amb un personatge que contamina la seva manera de fer i que, més aviat que tard, serà definitivament inhabilitat. A ERC tampoc li interessa associar-se amb Joaquim Torra -encara que, de vegades ho faci per no ser titllada de "traïdora": -i ho diu aquest partit republicà, que busca l'acumulació de forces, no es penedeix de res i a assegura que ho tornaria a fer- que igualment la desprestigia i contamina davant l'opinió pública", assenyala.