La FAES, evidentment, no es creu Pedro Sánchez. La fundació de José María Aznar ha emès aquest dijous un comunicat en el qual dubta que el motiu real que hi ha rere la decisió del president del govern espanyol d’amenaçar de deixar el càrrec sigui la investigació a la seva dona. Entre diverses hipòtesis, hi ha una cosa que la FAES té clara: el líder del PSOE pretén “preparar” durant els cinc dies que ha decidit aturar la seva activitat pública “una marea que ofegui les institucions de la democràcia”. “Si acaba passant, a partir de dilluns Espanya haurà fet un salt mortal cap a allò que amb notable suavitat s’anomena ‘democràcia il·liberal’, i que en realitat és la patologia populista destructora de la democràcia, la separació de poders, el pluralisme i la llibertat d’expressió”.

Segons el comunicat de la fundació de l’expresident José María Aznar, “alguna cosa greu haurà d’haver percebut Sánchez per embarcar-se en aquesta iniciativa”. Veu “poc probable”, però, que l’origen de tot plegat sigui un “esfondrament psicològic” davant d’un “desagradable horitzó judicial amb casos foscos de corrupció i relacions perilloses del seu entorn”. L’altra hipòtesi que posa sobre la taula la FAES és que la raó es trobi en la “complicadíssima situació política derivada dels impossibles equilibris als quals està condemnat per mantenir una coalició de governs tan disfuncional i destructiva”.

El cas és que la FAES no dona cap credibilitat que Pedro Sánchez necessiti cinc dies per reflexionar sobre el seu futur. Considera que si el president del govern espanyol vertaderament necessités aquest temps, els espanyols tindrien com a president un “dirigent hamletià”. Així, la fundació de José María Aznar conclou que Sánchez necessita un període per “orquestrar” una resposta. 

En el comunicat, la FAES assegura que Sánchez ha “dibuixat el seu full de ruta” en la seva carta: “preparar una mobilització que ofegui el funcionament de les institucions, anul·lar el parlament que Sánchez no controla, neutralitzar l’oposició que té la mania de controlar i exigir comptes al govern, pressionar, amenaçar i atemorir jutges que s’atreveixin a investigar allò que amb indicis més que raonables apunta a un cas de corrupció, tractes comercials i activitats inassumibles en una democràcia”.

Feijóo, també dur contra Sánchez

Alberto Núñez Feijóo, per la seva banda, ha reaccionat amb duresa a la carta de Pedro Sánchez anunciant que es planteja dimitir. El líder del PP critica que el president espanyol hagi “posat en marxa una operació de supervivència política” per “prolongar la seva agonia”, però sosté que, si el president espanyol continua a la Moncloa, “no serà més que això: una agonia de qui ni ahir, ni avui, ni dilluns vinent no ha estat a l’altura que mereix aquest país”.

Feijóo sosté que la carta de Sánchez és un “espectacle d’adolescent perquè vagin darrere dient-li que no se’n vagi i que no s’enfadi”, sotmet a Espanya a la “vergonya internacional” i comporta que el president espanyol “se’n va de pont perquè no li donen prou la raó”. “Com que no pot governar per adhesió, pretén governar per compassió”, ha exclamat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!