"Valtònyc sol ha aconseguit més per Bèlgica que tot el govern progressista pels espanyols".  Així ha carregat Albano-Dante Fachin contra el govern espanyol en declaracions al programa Tot es mou de Tv3, preguntat per la decisió del Tribunal Constitucional Belga de tombar la llei d'injúries a la Corona. 

Fachin ha acusat al govern, que "malgrat ser progressista i tot plegat" considera que és "responsable directe" que a Espanya segueixin vigents lleis com la llei Mordassa, encara que "les sentències internacionals hagin dit que és un disbarat".

Agraïment de Bèlgica

Fachin ha celebrat la decisió del Tribunal Belga contra la llei d'injúries a la corona i ha afegit que "els belgues han d'estar molt contents i segurament estan mot agraïts a Valtonyc". El periodista agraeix que, amb la seva "persistència", ha aconseguit un "avenç democràtic pels belgues".

Un "avenç" que Fachin ha comparat amb el cas espanyol, que tot i ser "governat per l'esquerra", "no ha volgut solucionar certes qüestions", denuncia en relació amb les lleis espanyoles. "Al final és el poder legislatiu i el poder executiu que hi tenen alguna cosa a dir" ha afegit. 

Així doncs, ha considerat "el govern progressista i tot plegat responsable" que segueixi activa la llei Mordassa, que recorda que "tothom, fins i tot en instàncies internacionals, ha dit que és un disbarat".  

 

Què ha dictaminat el TC Belga? 

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat la llei d'injúries a la Corona al país arran del cas per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc.

Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que examina l'euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga ha dictaminat aquest dijous que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

Lluny de l'extradició 

S'allunya així l'extradició del raper, que es decidirà el 23 de novembre al Tribunal Europeu de Gant. Però la decisió d'avui del Tribunal Constitucional de Bèlgica la fa més difícil. Valtònyc està condemnat a tres anys i mig de presó per injúries, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort per la lletra de les seves cançons. El raper va recórrer a la justícia belga que ha dirimit que els insults al rei estan amparats per la llibertat d'expressió. 

Imatge principal: Albano-Dante Fachin / Sergi Alcazar