No hi haurà Front Unitari sobiranista a les eleccions espanyoles del 10-N. Albano Dante Fachin ha llençat la tovallola i Som Alternativa no presentarà llista al Congrés perquè no hi ha hagut el consens necessari entre partits independentistes. 

En un comunicat, Fachin ha confirmat que tot i que considera que la proposta de Front Unitari era la millor resposta a les eleccions la resta de forces polítiques no ho han cregut així. 

Fachin ha demanat al PdeCAT, ERC i la CUP que encara no hagin compartit la idea del Front Unitari facin tots els esforços "per no decebre a la gent que, al carrer, lluita unida". També assegura que tot i que la seva proposta no ha reeixit, aquest intent els ha servit com a aprenentatge. "Hem vist que la proposta de Front Unitari generava rebuig arreu de l’espectre polític", han lamentat i han acusat "la dreta catalana autonomista" de fer "tot el possible" per aturar la proposta.

Un cop que s’ha provat impossible bastir un Front Unitari i un Front Republicà, Som Alternativa també han avançat que no tenen intenció de concórrer a les eleccions del 10-N tampoc amb cap altra possible nova candidatura. "El nostre objectiu era aglutinar el vot. Ara no farem el contrari", han indicat. 

Som Alternativa s'ha compromès a aquesta tardor seran al carrer representant totes les persones -votin el votin- "que es planten davant la repressió i l’autoritarisme de l’Estat".

La resposta dels partits

En el document, Som Alternativa asseguren que La Crida es va mostrar partidària des del primer moment de l'acord, així com la cap de llista de JxCat Laura Borràs. "De seguida, però, vam saber que el PdCAT es negava a acceptar cap acord que inclogués a una llista al nostre portaveu, Albano Dante Fachin", han explicat. 

Partint d'aquesta premissa, el Front Unitari va acceptar prescindir de Fachin. No obstant, el divendres 27 ERC - diu el comunicat - els va comunicar que no contemplava cap Front Unitari ja que no compartia la seva anàlisi. Aquest dissabte la CUP els ha comunicat telefònicament que ha decidit presentar-se a les eleccions espanyoles, "negant tota possibilitat de fer un Front Unitari", han dit. De JxCat no han rebut resposta, han assegurat.

Som Alternativa - que el 28-A van concórrer com a Front Republicà (Poble Lliure i Pirates) - proposava un Front Unitari amb la intenció de dur a terme una aturada total i immediata "de tota forma de repressió". El seu programa volia incloure el reconeixement explícit de l’autodeterminació de Catalunya i que els diputats i diputades del Front Unitari no donessin cap suport ni cap estabilitat a l’Estat espanyol.