La votació secreta de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017 continua sent motiu de controvèrsia a la política catalana. Els partits independentistes sempre han acusat els dirigents dels comuns de cooperar amb la repressió de l'Estat per haver ensenyat el seu vot.

L'últim retret l'ha llançat el president Quim Torra, que ha recordat a la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que "la vostra imatge ensenyant el 'no' en aquella votació al Parlament és justament la imatge que no es pot debatre de tot en el Parlament. Sisplau, no 'lluiteu' més, us ho agrairíem".

Albiach ha respost de manera ambigua, acusant Torra de "faltar a la veritat", però l'exsecretari general de Podem Albano-Dante Fachin l'ha acabat de deixar retratada. "No Jéssica. Jo hi era, allà, aquell dia. La votació era secreta. Es podia votar igualment No sense ensenyar el vot. No es va debatre res al Grup Parlamentari i Coscubiela va donar l'ordre d'ensenyar-ho. Tu vas obeir. Altres no", ha revelat.

Tot podria haver acabat aquí, però la historiadora Paola Lo Cascio, afí als comuns, ha protagonitzat una patinada d'aquelles que fan història. Per tal de respondre com fos a Fachin, Lo Cascio l'ha acusat de masclista i de pensar que "les dones obeeixen i no decideixen pas amb criteri propi".

La resposta no s'ha fet esperar. L'exdiputada dels comuns Àngels Martínez Castells, que també va respectar la votació secreta i que, per tant, va desobeir les ordres de Coscubiela, ha recordat que Fachin no va ser l'únic a actuar així. El president Torra li ha agraït el gest.

El suport d'Albiach a Torrent

Aquesta discussió, que ha implicat uns quants protagonistes de l'anterioir legislatura havia començat pel suport d'Albiach al president del Parlament, Roger Torrent, que, juntament amb tres membres més de la Mesa, van rebre ahir una querella de la Fiscalia per haver admès a tràmit resolucions contra la sentència del procés i a favor del dret a l'autodeterminació.