Les empreses tecnològiques a través de les quals el programari Pegasus ha espiat milers de persones arreu del món, incloses desenes de persones vinculades a l'independentisme, ja poden demandar la companyia de ciberintel·ligència NSO Group per infringir la privacitat dels usuaris. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha deixat via lliure als plets d'empreses com Meta (Facebook i WhatsApp) o Apple després que hagi rebutjat l'argument dels fabricants israelians, que deien tenir "immunitat basada en la conducta" perquè actuaven com a agent de governs estrangers quan van instal·lar el programari de ciberespionatge. Aquesta justificació no ha convençut cap dels tribunals nord-americans del circuit d'apel·lacions, sobretot després que l'administració de Joe Biden alertés que el Pegasus s'ha emprat contra periodistes, activistes i grups de persones de manera massiva i indiscriminada, no només per lluitar contra el crim, tal com NSO al·legava.

NSO no té immunitat per espiar amb Pegasus

Així, les empreses mares de les aplicacions que han estat corrompudes pel programari de ciberespionatge podran portar els responsables d'NSO davant el jutge. En els recursos, la companyia israeliana al·legava que treballa per ajudar a lluitar contra delictes molt seriosos relacionats amb el terrorisme o l'explotació de menors. Malgrat això, la cort d'apel·lacions va reconèixer que el fet d'actuar com a agents de seguretat d'altres països no els atorgava immunitat per saltar-se lleis federals de privacitat. D'altra banda, l'administració Biden va argumentar que el departament d'Estat nord-americà mai no ha reconegut la immunitat d'un agent privat com és l'NSO Group.

WhatsApp demandarà NSO pel ciberespionatge

Després de la decisió de la màxima instància judicial dels Estats Units, el cas podrà seguir el seu curs en una cort federal de menor instància del Nord de Califòrnia. La demanda de Meta, iniciada l'octubre de 2019, manté que l'empresa israeliana presumptament va violar diferents lleis com la llei federal contra el frau i l'abús informàtic quan va instal·lar el programari Pegasus, que li va permetre accedir als servidors de WhatsApp per a espiar a 1.400 persones, incloent-hi periodistes i activistes. L'empresa israeliana va defensar que actuava en nom de governs estrangers sobirans, que no va poder identificar, i que Pegasus és un sistema emprat per forces i cossos de seguretat i intel·ligència.