Luis López Guerra, exmagistrat d’Estrasburg i exvicepresident del TC, ha posat en dubte la presó preventiva que ha mantingut els presos polítics durant més d'un any a la presó. “Em resulta difícil justificar la presó provisional dels presos”. En una entrevista la nit d'aquest dissabte al FAQS de TV3, l'exmagistrat ha descartat els arguments donats fins ara sobre els líders que s'han exiliat en diversos països europeus: "Podem prendre decisions sobre unes persones que tenen arrelament social basant-nos en el que han fet altres? Si féssim això, les presons estarien plenes de presos preventius".

Respecte a si el Govern presidit per Carles Puigdemont va cometre el delicte de rebel·lió el mes d'octubre del 2017, López Guerra ha reconegut: "Se’m fa difícil traslladar el concepte de cop d’estat als fets de Barcelona". "Quan penso en cop d'estat penso en el del general Primo de Rivera a Barcelona el 1923 el dels generals aixecats el 1936. Evidentment es plantejaven alternatives que afectaven la Constitució, però dir que va ser un cop d'estat crec que és una llicència poètica”, ha afegit.

López Guerra ha advertit que en "el judici no n’hi ha prou amb dir que s’està defensant la democràcia, cal analitzar uns fets tenint en compte els drets humans dels afectats". En aquest sentit, l'exmagistrat ha expressat el seu desig sobre que "la sentència sigui raonable i d’acord amb els drets humans i que no es necessiti la intervenció d’Estrasburg". A més, sobre el tribunal europeu ha recalcat que el seu paper és "subsidiari".