Aprofitar la mesa de negociació per tornar a situar el cas català  internacionalment i, al mateix temps, aconseguir pressió exterior per forçar al govern espanyol a avançar en el diàleg. Aquest és el nou objectiu de la conselleria d'Exteriors que, a través de les seves delegacions arreu del món, està treballant des de fa setmanes per donar a conèixer la posició del govern en relació a la mesa del diàleg. El mateix conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ho va encarregar a tots els delegats de la Generalitat en la reunió que van tenir a finals de gener a Brussel·les. En ella, els va traslladar la necessitat d'instar als actors internacionals a "persuadir" el govern espanyol perquè hi hagi diàleg.

Un cop la taula de diàleg ja ha començat a caminar, amb la reunió d'aquest dimecres, l'estratègia del departament té tres objectius. Per una banda, segons fonts d'Exteriors, es busca traslladar internacionalment la idea de que "finalment el govern espanyol s'asseu a la taula" i deixar clar que és el que l'independentisme "feia anys que reclamava". A més, es vol mostrar l'executiu català com un "interlocutor vàlid" i "legitimat". La idea és "explotar" que hi ha una taula entre governs i que des de l'Estat es reconeix l'independentisme com una part amb qui es pot negociar per vendre's internacionalment i que s'escoltin més els postulats independentistes. Finalment, com a tercer objectiu, el departament comandat per Bosch busca que Sánchez es "comprometi" amb una "sortida democràtica". És a dir, es busca una certa "pressió" internacional per evitar que el diàleg "descarrili". 

Amb aquesta idea, els delegats a l'exterior han anat celebrant reunions i trobades amb agents dels països on treballen, des de mitjans de comunicació fins a partits o entitats, en les darreres setmanes per fer calar el missatge fora de Catalunya. De fet, el mateix Bosch ho ha fet aquest dijous en diverses trobades que ha tingut amb partits portuguesos coincidint amb un viatge al país per reobrir la delegació del Govern, clausurada des del 155. Concretament, s'ha reunit amb la diputada del Bloc d'Esquerra Isabel Pires, molt activa en la denúncia de la repressió i per l'autodeterminació, així com també amb representats del Partit Social Demòcrata, el principal grup d'oposició al país, i amb els ecologistes Persones-Animals-Natura. 
 

Alfred Bosch Exteriors Portugal - ACN
ACN

A banda de reunions a porta tancada, també ha realitzat diverses entrevistes amb mitjans locals i una trobada amb periodistes del mateix país, just un dia després de participar en la primera reunió de la taula. En una atenció als mitjans durant el viatge, Bosch ha assegurat haver detectat "una comprensió profunda del que passa a Catalunya i un interès creixent" per part dels partits amb els que s'ha reunit. A més, ha defensat l'acció exterior del Govern com a "legítima i necessària" i ha assenyalat que la continuaran fent, malgrat que des del govern espanyol, durant l'etapa del ministre Josep Borrell, s'intentés clausurar delegacions per impedir-ho.

Bosch forma part de la delegació catalana juntament amb Marta Vilalta i Josep Maria Jové, per part d'ERC, i Jordi Puigneró, Elsa Artadi i Josep Rius per part de JxCat, a més del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonés que van estar presents a la primera reunió de la taula i que s'hi reincorporaran quan s'hagin de ratificar acords. La taula de diàleg iniciada aquest dijous es reunirà mensualment alternant Barcelona i Madrid. Per altra banda, Bosch és l'encarregat de convocar la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que ha de tractar els temes sectorials que afecten Catalunya, un organisme creat per l'Estatut i que Sánchez i Torra han pactat reactivar, i ho farà properament un cop tots els departament de la Generalitat hagin acordat l'ordre del dia.