La conselleria d’Exteriors ha confeccionat un argumentari per a explicar a governs d’arreu del món la “persecució” a que està sotmesa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Al text es recorda que ha estat encausada pel Tribunal Constitucional per “permetre el debat i la votació”, en el marc de “l’estudi d’un procés constituent que conformaria un futur Estat independent”.

El memoràndum, titulat “Continua la persecució a la presidenta del Parlament de Catalunya” recorda que el 14 de desembre del 2016 el TC va enviar als tribunals Forcadell sota l’acusació que el 27 de juliol de l'any 2016 hauria “comès negligència en el deure” al permetre la votació.

En aquest sentit, el text assegura que “els càrrecs contra Forcadell es deriven dels nous poders altament polititzats atorgats al TC pel Govern espanyol”, una reforma que permet al Consitucional prendre decisions "més enllà" de les purament constitucionals, la qual cosa suposa “una greu amenaça per a la separació de poders entre l'executiu i el judicial del govern espanyol” i per tant, atempta “la base de l'estat de dret a Espanya”.

La societat civil, al costat de la presidenta

Així mateix, es recorda que al desembre, Forcadell ja va ser cridada a declarar dins de la “fase d’investigació del procés legal en contra seva”, ocasió en que “milers de persones de la societat civil van acompanyar-la als tribunals, amb pancartes que denunciaven el cas com una ofensa a les institucions democràtiques de Catalunya”.

A més, el 16 de febrer de 2017, es va afegir un segon cas contra Forcadell per permetre, el 6 d’octubre del 2016, el vot parlamentari de “dues resolucions sobre un referèndum d’independència” a partir del fet que “el 80 per cent dels catalans estan a favor de decidir el seu futur mitjançant un referèndum”. En aquesta ocasió, fins i tot els membres dels partits pro-referèndum que formen part de la Mesa del Parlament “també han estat acusats de desobediència i cridats a declarar”. El text recorda que aquests partits “representen 83 de 135 membres del Parlament”.

També s’indica que el passat dilluns Forcadell va anar a declarar tot i haver demanat un ajornament per preparar la seva defensa, “amb menys de 7 dies hàbils entre la convocatòria i la data del judici”, un termini contrari als requisits demanats per la Cort Europea de Drets Humans.

Per tot plegat, la nota indica que la “defensa de la llibertat d'expressió i la capacitat política dels parlaments democràtics per debatre i votar sobre les posicions polítiques de tot tipus” s’ha vist “violada per les accions dutes a terme pel Govern del PP”, cosa que causa “un greu dèficit en la democràcia espanyola que posa en risc qualsevol projecte democràtic a Espanya”.