L'exregidora del Partit Popular a Ourense, Carmen Carballo Fernández, i la seva mare, Serafina Fernández estan imputades pel jutjat d'instrucció número 1 d'Ourense després de rebre una denúncia contra elles presentada per una jove mexicana a la qual van acollir a casa seva amb només 18 anys. La presumpta víctima denúncia que durant 11 anys ha estat privada de la seva llibertat, forçada a treballar sense rebre un sou, patint tant maltractament psicològic com físic de manera constant. A ambdues se les investiga per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, segons avança aquest dijous El Confidencial. Carballo i la seva mare estan cridades a declarar en el jutjat, segons ha confirmat el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) al citat diari.
L'advocat que representa ambdues sosté que es tracta d'una denúncia falsa i avisa que emprendrà accions legals contra la jove dins de la mateixa causa. A més, de Carballo i la seva mare també declararà davant del jutge la tieta de l'exregidora. La denunciant relata que la tieta de Carballo la va ajudar a sortir d'Ourense i de la casa on va viure un autèntic patiment durant més d'una dècada. Aquesta dona, li va deixar diners i un telèfon perquè pogués arribar a Madrid, fet que va provocar una crisi familiar.
Trasllat a Ourense
La Fiscalia va començar unes diligències d'investigació aquest estiu després de rebre la informació del cas des de l'ambaixada de Mèxic, que va assenyalar que una jove sota el nom, Marlene R.H. havia arribat a la delegació de Madrid sense passaport i assegurant que havia passat 11 anys privada de la seva llibertat Ourense. Segons explica el diari, les autoritats mexicanes a Espanya li van donar un passaport nou, i en la màxima brevetat possible la van pujar en un vol d'urgència direcció Mèxic. A finals del mes d'octubre, la Fiscalia va portar els fets a un jutjat entenent que hi havia indicis suficients de delicte. La denunciant, Marlent R.H, ha relatat que el seu calvari va començar l'any 2010. El seu pare va morir just quan ella va fer 18 anys, i el seu oncle treballava en un hotel propietat de la família Carballo-Fernández a Ciutat de Mèxic i els hi va demanar si es podien fer càrrec de la jove.
Després d'acceptar l'oferta del seu tiet, la jove va viatjar fins a Ourense on l'oferien treballar, estudiar i començar una nova vida a Europa. Tots aquests canvis semblaven beneficiosos per Marlene, però tal com explica ella mateixa, res més lluny de la realitat. Immediatament, la van posar a netejar diverses cases, tant de les dues investigades com d'altres familiars. Tot això, sense rebre cap salari a canvi, sense regularitzar la seva situació a Espanya i sense estar donada d'alta en la Seguretat Social. La resta del seu temps exercia d'empleada domèstica de l'exregidora popular i del seu marit.
Retirada de la documentació
La jove Marlene ha relatat que només arribar a Espanya li van retirar tota la seva documentació. A més, li van restringir al màxim el contacte amb la seva família, amb els quals podia parlar en comptades ocasions, i sempre sota la supervisió d'una de les dues imputades, com a conseqüència va anar perdent el contacte amb el seu entorn, tant va ser així, que l'any 2016 la mare de jove mexicana va denunciar la seva desaparició perquè no rebia notícies d'ella. Al llarg del seu relat, també va assenyalar unes presumptes amenaces de represàlies a la seva família si deixava de treballar per aquesta família. La denúncia dels familiars a Mèxic va arribar a la Policia Nacional que la va poder localitzar a Ourense i li va preguntar si volia tornar a la seva casa a Mèxic. Ella va afirmar que no, que volia quedar-se a Espanya. Després va reconèixer que ho va fer condicionada per les amenaces de Carballo. L'advocat de Carballo i la seva mare assegura que anirà fins al final per descobrir la motivació real de la denúncia, i segons avança demanarà una comissió rogatòria amb Mèxic perquè Marlene declari per videoconferència.
La Fiscalia va judicialitzar la investigació en detectar un possible delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'esclavitud, un delicte contra els drets dels estrangers, un delicte contra els drets dels treballadors estrangers, un altre d'amenaces continuades i un altre de maltractament habitual. Marlene sosté en el seu testimoni que la família Carballo-Fernández la van agredir físicament i que, fins i tot, l'exregidora del PP la va amenaçar amb els seus contactes polítics i policials a Ourense. A més, ha revelat que li van assegurar que la seva mare havia mort de covid, tot i que era mentida. Això se'ls hi va revelar en contra a les denunciades perquè ella va perdre la por a les amenaces contra la seva família i va voler escapar, segons ha explicat ella mateixa.