Predicar amb l'exemple. Aquesta és la premissa que no es va aplicar a ella mateixa Gala Pin, exregidora dels comuns i una mà dreta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El Comitè d'Ètica del consistori ha confirmat que Pin va incomplir el codi ètic establert quan va acceptar treballar en una fundació a la qual ella mateixa havia concedit fins a 287.000 euros en subvencions prèviament. L'entitat en qüestió és la Fundació Goteo, dedicada a "projectes d'economia blava amb forts impactes socials", tal com ells mateixos es defineixen.

Pin va ser contractada a principis del 2020 durant sis mesos, de febrer a juliol. La retribució neta era un sou de 1.500 euros a jornada completa i pràcticament la mateixa xifra poc després però amb jornada reduïda, 1.400. Curiosament, va deixar la feina després que Junts per Catalunya alertés d'aquest fet i ella decidís presentar al·legacions. Però el comitè va rebutjar totes les excuses de la política dels comuns com, per exemple, defensar que sí que responia a l'ètica del seu propi partit "limitant-se el sou a 2.200 euros nets com a càrrec municipal". Des d'aquest organisme consideren "lloable" la seva actitud, però avisen que no tenen res a veure els codis interns que ella decideixi complir amb el seu partit amb la moralitat que ha d'aplicar en altres organismes i que es va saltar.

Gala Pin ACNL'exregidora Gala Pin, dels comuns / Foto d'arxiu, ACN

Subvencions directes sense concurs públic

Prèviament a ser contractada per la Fundació, Pin havia participat de la concessió a Goteo de subvencions. Ara bé, des dels comuns matisen que Pin, aleshores regidora del districte de Ciutat Vella, formava part d'aquesta decisió perquè participava de la Comissió de Govern, liderada per l'alcaldessa Colau, però no va decidir-ho de forma unilateral.

L'import total es va dividir en diferents partides. El 16 de novembre del 2017 va "atorgar 136.000 euros sense convocatòria pública per raons d'interès públic". Posteriorment, des de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB), uns altres 15.000 per "afavorir la cultura lliure". L'any 2018, sota el concepte "projectes d'emprenedoria", uns altres 136.000 i, un any després, ja fitxava per ells.

Des del comitè, conclouen que les excuses de Pin estan carregades "d'imprecisions" i que ha incomplert l'article 8 del codi ètic, que estableix un període mínim de dos anys sense poder "prestar serveis a entitats privades que hagin resultat afectades per decisions en què hagin participat". D'altra banda, aquest organisme també subratlla que no té la potestat per engegar cap via sancionable però reclama que en el futur, Pin "procuri tenir un capteniment amb l'ètica pública que cal". 

"Portes giratòries"

Des de Junts per Catalunya, el regidor Jordi Martí Galbis ha destacat que el procés que van engegar els ha donat la raó: "La resolució estableix un precedent, és un cas flagrant de portes giratòries. Gala Pin va incomplir el codi ètic en acceptar treballar per a una fundació a qui va concedir importants subvencions municipals". I ha afegit que "aquesta resolució és un tema que transcendeix perquè és un toc d'atenció a l'alcaldessa Ada Colau i a la seva percepció de què és un comportament ètic i exemplar en la gestió municipal".

Galbis també assenyala directament el paper de Colau en l'afer: "Tot el que va dir fa un any és fals, i va donar suport a una persona de la seva confiança que ha quedat acreditat que va cometre irregularitats. Instem Colau perquè rectifiqui urgentment i demani disculpes".

De moment, silenci de l'alcaldessa, tot i que, novament, el seu regidor de Drets, Marc Serra, ha actuat de portaveu improvisat des de Twitter: "Creieu que es pot ser més hipòcrita i mesquí que Jordi Martí Galbis acusant de portes giratòries Gala Pin? Tot el suport, Gala, ets un referent per a molts!". 

Colau: "Estic profundament orgullosa de Pin"

Precisament, si assenyalen Colau, no només és pel seu paper com a màxima responsable de l'Ajuntament i el partit que representa, sinó per la forta defensa que feia de Pin en un ple d'ara fa un any quan Junts va posar en relleu totes les anomalies. Des de la seva cadira d'alcaldessa va atacar el regidor de Junts: "Vostè ha associat portes giratòries al nom de Gala Pin: està difamant i em sembla immoral i inacceptable. Ara és una humil tècnica a Goteo, no s'està enriquint i mai ha intervingut en cap subvenció a la Fundació Goteo i mai hi va interferir. Estic profundament orgullosa de l'exregidora Gala Pin perquè és de les persones més honestes, més íntegres i compromeses amb el bé comú".

Colau va concloure: "Tant de bo representants del seu partit arribessin a la sola de la sabata de Gala Pin. Una persona que ve dels moviments socials, de dedicar tota la seva vida al bé comú amb absoluta generositat, d'estar quatre anys intensos deixant-se la pell com a regidora, que va renunciar a dietes, que s'ha enfrontat als especuladors". 

Actualment, des del seu Twitter, Gala Pin assegura que està a l'atur, tot i que està "construint", segons ella mateixa indica, Urban Front, "una consultoria transnacional centrada a ajudar els sectors públics i socials progressistes a assolir els seus objectius mentre aborden els problemes urbans crítics del segle XXI".

Resolució del Comitè d'Ètica