Un expert de l'ONU ha demanat revertir la decisió de suspendre l'autogovern de Catalunya. Alfred de Zayas, que ja s'ha pronunciat altres vegades sobre el cas català, ha demanat no aplicar l'article 155 i que les "autoritats espanyoles iniciïn negociacions de bona fe amb líders a Catalunya". 

"Deploro la decisió del Govern espanyol de suspendre l'autonomia catalana", ha assegurat Zayas, que ha afegit que aquesta acció constitueix un "retrocés en la protecció dels drets humans, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCPI)".

"Negar a les persones el dret a expressar-se sobre la qüestió de l'autodeterminació, negant la legalitat d'un referèndum, l'ús de la força per impedir la celebració d'un referèndum, i la cancel·lació de la limitada autonomia d'un poble com a forma de càstig constitueix una violació de Article 1 del PIDCPI i del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals", ha afegit.

Per això, ha demanar revertir la situació, no suspendre l'autogovern català i començar una negociació entre els dos Governs.

Zayas és un expert independent de l'ONU en promoció de la democràcia des del maig de 2012.