L'exportaveu d'EH Bildu al municipi biscaí de Gueñes José Manuel Gómez Ruiz, regidor entre 2011 i 2019, ha fitxat com a número 3 de la llista del PP en aquesta localitat, segons ha informat elDiario.es. El PP porta tres legislatures sense representació a Güeñes i ara aquest exregidor de la coalició independentista va al tercer lloc, sense opcions de ser elegit. El seu perfil, però, ha adquirit notorietat pel fet que el PP està fent bandera que EH Bildu no és un partit homologable perquè inclou a les seves llistes expresos d'ETA, alguns amb delictes de sang.

Fonts del PP han indicat que Gómez Ruiz procedeix d'EA i no de Sortu, el partit que va succeir l'antiga Herri Batasuna. Però efectivament va ser portaveu d'EH Bildu a Gueñes. 

Gamarra i Arrimadas

Cuca Gamarra ( PP ) i Inés Arrimadas ( Ciutadans) han retret aquesta setmana al president espanyol, Pedro Sánchez, que la seva coalició parlamentària integra Sortu. "Vostè compra els seus socis a qualsevol preu. Paga fins i tot a Bildu, que es presenta a les pròximes eleccions amb 44 terroristes a les llistes. Aquests són els seus socis, el cartell amb el qual es presenten el 28 de maig", ha indicat Gamarra. "Vostè a Joc de trons aniria amb els caminants blancs. Tracta més malament un partit com el nostre que no pas Bildu, que porta 44 condemnats per terrorisme a les llistes electorals", ha deixat anar l'expresidenta de Ciutadans.

Margarita Robles

 

La ministra de Defensa, Margarita Robles, també s'ha pronunciat per la presència d'antics presos etarres a les llistes de Bildu, i ha indicat que s'hauria de replantejar perquè "causa dolor a les víctimes". Robles ha subratllat als periodistes durant una visita preelectoral aquest dijous a Valladolid que cal “tenir empatia amb les víctimes” d'ETA, perquè han patit molt en aquest país" i ha recalcat que la societat espanyola no se'n pot oblidar perquè existeix “un deure de gratitud amb elles”.

"Si hi ha actuacions que fan mal a les víctimes del terrorisme, crec que s'hauria de replantejar", ha insistit Robles, tot i que ha indicat que l'elecció d'aquestes persones és legal i que la ciutadania s'ha d'"alegrar" perquè "els que un dia van empunyar una arma avui estiguin a les institucions", cosa que és "bona i positiva". "Tot allò que causa un dolor a les víctimes i, sens dubte això els causa dolor, seria bo que es replantegés", no ha parat de repetir davant les preguntes.

A la fotografia principal, el president del PP basc, Carlos Iturgaiz        EFE