Alfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia, proposa un nou referèndum d'independència a Catalunya aprofitant el canvi de govern a Espanya. De Zayas ho exposa en un article al seu blog personal on considera que el canvi de govern a Madrid dona esperança perquè "les negociacions de bona fe puguin ser possibles amb el Govern de la Generalitat de Catalunya".

En la mateixa línia, l'expert de l'ONU recorda que qualsevol foraster hauria de comprendre que Catalunya té una cultura i tradicions pròpies i que, per tant, "l'únic camí a seguir és a través d'un nou referèndum".

A continuació, indica que tots els estats membres de les Nacions Unides i/o els estats que formen part de Pactes Internacionals de Drets Civils i Drets polítics i Drets econòmics, socials i culturals, s'han compromès legalment a respectar i promoure el dret d'autodeterminació.

De Zayas creu que la implementació del dret a l'autodeterminació és "una estratègia essencial per a la prevenció de la violència, els conflictes interns, regionals i internacionals".

Per aquests motius, assegura que ell dona suport a "l'enfortiment i la promoció del respecte als drets humans i les llibertats fonamentals en el món sencer".