Com es va demostrar a les comissions del Congrés i el Parlament, va existir una Operació Catalunya per a construir proves falses contra dirigents independentistes. I es va fer des de les clavegueres de l'Estat, sota la batuta del ministre Jorge Fernández Díaz. Però els responsables se'n renten les mans. És el cas de l'exnúmero dos al Ministeri, Francisco Martínez, que aquest dimarts ha comparegut a la comissió d'investigació de l'Operació Kitchen. Ha estat interrogat pels diputats independentistes i n'ha negat l'existència: "Lamentablement vivim en un món d'hipercomunicació i de percepcions on s'ha instal·lat la idea de l'Operació Catalunya, però reitero que mai vaig saber res de cap Operació Catalunya, ni tampoc va existir, ni existeix cap document que hi faci referència".

Durant l'interrogatori al Congrés dels Diputats, li han preguntat que com era possible llavors que els comissaris José Manuel Villarejo --que hauria rebut l'encàrrec-- i Marcelino Martín Blas ho declaressin en seu judicial, parlant d'actuacions en el marc de l'Operació Catalunya finançades amb fons reservats de l'Estat. Però l'exnúmero dos de Jorge Fernández Díaz ha assegurat desconéixer els motius.

D'aquesta manera, Francisco Martínez ha desmentit que ell encarregués o realitzés pagaments a José Manuel Villarejo, com apareix en informacions periodístiques, i ha insistit que l'Operació Catalunya no apareix en cap document. El mateix ha dit sobre l'Operació Kitchen, que justament investiga la comissió del Congrés, un operatiu parapolicial que, segons el jutge instructor, tenia com a objectiu espiar i robar documentació comprometedora a Luis Bárcenas, extresorer del Partit Popular.

Villarejo va apuntar alt

Martínez ho ha negat mentre Villarejo, la setmana passada a la mateixa comissió, va apuntar ben amunt. En la Kitchen hi va implicar, de ple, a l’expresident Mariano Rajoy. L’exfuncionari policial va explicar que s’intercanviava missatges de mòbil directament, sense intermediaris, amb l’exdirigent conservador, que “tenia interès en qüestions d’estat”. De la mateixa manera, va impugnar la major: “Dubto que Rajoy desconegués” l’operatiu parapolicial per a robar documentació comprometedora a l’extresorer del PP Luis Bárcenas.

La comissió d'investigació de la Kitchen ja encara la seva recta final al Congrés dels Diputats, amb els plats forts de testimonis. Sense anar més lluny, aquest dimecres declararà l'exministra i exsecretària d'organització del PP, Maria Dolores de Cospedal.