Diverses figures de la Transició espanyola han posat el crit al cel amb els pactes d'investidura de Pedro Sánchez, sobretot per la llei d'amnistia. Als clams contra l'amnistia i, en general, al govern de socialista de Sánchez, s'hi ha sumat l'exministre d'UCD i actualment a les files de Vox, Carlos Bustelos. A la tercera edició de la Cimera de la Iberosfera, una iniciativa de la delegació de VOX al Parlament Europeu, Bustelo ha afirmat que si alguns dels precursors de la transició sabessin que Espanya acabaria governada per Sánchez i Zapatero no haurien impulsat el canvi de règim cap a una democràcia. 

"Si haguéssim sabut que Espanya acabaria en mans del Partit Socialista de Zapatero i de Sánchez, hauríem fet la transició? Doncs potser no, ho hauríem pensat una mica millor, perquè això ha estat un desastre absolut", ha sentenciat Bustelo, qui no només carrega contra Sánchez, sinó també contra José Luis Rodríguez Zapatero. L'únic president espanyol socialista que no rep les crítiques de Bustelo és Felipe González, un gran opositor a Sánchez. 

En aquestes declaracions, Bustelo afirma que no es coneix qui està darrere dels atemptats de l'11-M, per a continuació lligar-ho amb l'arribada a la Moncloa de Zapatero. "El segle XXI, des de l'any 2000 o des dels atemptats brutals del 2004, que mai no hem sabut quin ha estat el motor, però amb això va arribar Zapatero...", ha afirmat sense acabar del tot la frase. Si en un primer hi va haver dubtes sobre l'autoria de l'11-M els dubtes van ser dirigides des del partit Popular, al govern en el moment i en mans de José María Aznar. Des del govern popular es va assenyalar a ETA, però finalment es va demostrar que darrere hi estaven cèl·lules gihadistes d'Al-Qaida. 

D'UCD a Vox

Carlos Bustelo García va ser ministre d'Indústria i Energia durant el govern d'Adolfo Suárez, concretament entre 1979 i 1980. Posteriorment, en sortir del govern espanyol, va ser el president de l'Institut Nacional d'Indústria. Des del 2019, Bustelo s'ha alineat amb Vox. Ara, als seus 87 anys segueix a les files del partit d'extrema dreta, com es mostra en la seva participació en la cimera esmentada, on ha revelat entre riures quin és el seu últim objectiu: "Vull viure fins a veure Pedro Sánchez a la presó".

Altres antics membres de governs espanyols contra l'amnistia

18 exministres i més de 150 exparlamentaris han signat un manifest contra l'amnistia i els pactes d'investidura del PSOE amb les formacions independentistes per assegurar la investidura de Pedro Sánchez. En el text afirmen que la democràcia constitucional "es troba davant seriosos desafiaments i perills", advoquen per una "defensa ferma i serena" de la Constitució. Dos exministres socialistes han signat aquest manifest: José Luis Corcuera i Javier Sáenz de Cosculluela.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!