Pedro Sánchez necessita el suport de Junts per poder ser investit president del govern espanyol de nou. Els resultats de les eleccions generals del passat diumenge 23 de juliol no donen més marge al PSOE que pactar amb ERC, Bildu, PNB i Junts per repetir estada a la Moncloa, i ja s'han començat a plantejar hipòtesis de com es podria formular un acord amb la formació del president a l'exili, Carles Puigdemont. Qui aquest dimarts ha explicat una possible fórmula per trobar acord entre Junts i el PSOE és l'exministre d'Exteriors del Partit Popular José Manuel García-Margallo. "Sánchez podria plantejar un pla B: el reconeixement jurídic de la nació basca i catalana, exhaustivitat de les lleis autonòmiques i procediment arbitral per resoldre conflictes", ha afirmat a Els Matins de TV3.

Aquesta, segons García-Margallo, podria ser l'oferta de Sánchez a Puigdemont i el PNB per tal de poder comptar amb el seu suport, donat que la convocatòria d'un referèndum ja ha estat descartada des de Ferraz. "Podria ser que Sánchez plantegi, que és el que jo crec que pot passar, un pla B. No es tractaria ja de plantejar un referèndum de secessió, però si una modificació dels estatuts bascos i català que reconegués la nació jurídica basca i catalana, que donessin a les lleis autonòmiques la possibilitat d'excloure qualsevol internació de l'administració, és a dir que fossin exhaustives i que es negués la capacitat d'intervenció del Tribunal Constitucional per resoldre conflictes interterritorials que serien substituïts per un procediment arbitral", ha explicat García-Margallo.

Durant els darrers dies, des de les eleccions generals, s'ha especulat amb diferents possibles ofertes que Pedro Sánchez podria fer a Junts quan comencin les negociacions entre les dues formacions. Una de les darreres que s'ha formulat ha estat la possibilitat d'incloure l'alcaldia de Barcelona dins el pacte, tot i que Xavier Trias, candidat de Trias per Barcelona (Junts) i guanyador dels comicis, malgrat que no va ser investit alcalde, ho ha descartat rotundament. "No hem de barrejar les coses en absolut", ha afirmat en una entrevista a RAC1, on ha subratllat que el govern municipal i l’estatal són “coses diferents”, a més d’acusar l’alcalde Jaume Collboni d’arribar a un acord "il·lògic" per evitar un alcalde independentista a la capital de Catalunya. 

Sumar envia Jaume Asens a negociar amb Puigdemont

Per altra banda, des de Sumar ja s'han posat a treballar per rubricar un acord amb Junts. La formació de Yolanda Díaz, quarta a les eleccions amb 31 escons, ha decidit picar a la porta del president de la Generalitat a l’exili i iniciar converses amb Carles Puigdemont per intentar-lo convèncer d’investir Pedro Sánchez com a cap de l’executiu espanyol, segons van confirmar aquest dilluns fonts del partit de Yolanda Díaz. L’encarregat de fer aquestes aproximacions serà Jaume Asens, exdiputat al Congrés pels comuns (no es va presentar a les eleccions del 23-J), que té una bona relació amb Carles Puigdemont; de fet, el va assessorar per al seu exili. I, de fet, té també una bona amistat amb l'exconseller exiliat Toni Comín.