L’exministre de Justícia i Interior i exalcalde de Saragossa pel PSOE, Juan Alberto Belloch, ha assegurat avui que cal reformar la Constitució i suprimir institucions com el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes o les diputacions provincials i ha afirmat que l’error més greu de la Carta Magna va ser “el cafè per a tothom".

Belloch, poc abans d’impartir una ponència sobre la reforma constitucional, ha suggerit la desaparició del Tribunal Constitucional, perquè "ja ha complert la seva funció". "Va ser molt útil els vint primers anys perquè es tractava d'adaptar la Constitució i l'ordenament jurídic preconstitucional, però ara aquesta feina la podria fer perfectament una sala del Tribunal Suprem, la Sala de Garanties Constitucionals, que va ser el model republicà, per cert", ha apuntat.

El mateix ha opinat del Tribunal de Comptes. “És una relíquia històrica, però el seu treball el podria fer una altra sala del Suprem, són òrgans especialitzats que ja no tenen sentit ni funció", ha insistit.

L'error del cafè per a tothom

Quant al model territorial, ha insistit en l’error del cafè per a tothom. "El model que hem practicat és que com a conseqüència de les negociacions, normalment pressupostàries, perquè es necessitaven els vots del PNB o de Convergència, s'obtenia una certa concessió d'autogovern", si bé "mesos després aquesta mateixa concessió s'anava realitzant a la totalitat de les comunitats autònomes, amb la qual cosa tornàvem al punt zero".

En aquest sentit, ha apuntat que la mateixa Constitució "era conscient que hi havia d'haver dos tipus d'autonomies, les històriques i les de nou encuny" i ha admès que "ens vam equivocar en generalitzar un model que estava previst per a determinades Comunitats, això cal tenir-ho en compte i fer les reformes necessàries".