L’exministre d’Exteriors i de Defensa del govern de Letònia, Artis Pabriks, ha criticat les paraules de l’exministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, que va dir que Espanya deu “favors” a diversos Estats pels seus posicionaments en contra de la independència de Catalunya.

“Els pactes secrets, si existeixen, tenen poc recorregut com a norma perquè no tenen base moral”, ha assegurat Pabriksa, que va ser ministre de Defensa al govern de Valdis Dombrovskis, ara vicepresident de la Comissió Europea. Pabriks comparteix grup parlamentari a l’Eurocambra amb el PP espanyol.

No és la primera vegada que Pabriks recorre a les xarxes socials per opinar sobre la situació de Catalunya. L’any 2015 ja va piular que no coneix “cap normativa” europea que exclogui automàticament de la UE una hipotètica Catalunya independent. “Si els catalans voten per la independència, no veig cap normativa que els exclogui automàticament de la UE”, va dir. 

En una entrevista amb l’ACN el 2013, l’aleshores primer ministre letó, Valdis Dombrovskis, va respondre “per què no?” a reconèixer la independència de Catalunya si s’assoleix amb un “procés legítim”. Les declaracions van provocar una crisi diplomàtica amb Espanya, i Margallo va cridar a consultes l’ambaixador letó a Madrid.