Exiliats i familiars d’exiliats catalans a Mèxic després de la Guerra Civil han fet un manifest reconeixent el president Carles Puigdemont i els altres refugiats per l'1-0 com també exiliats, en el mateix sentit que va fer el cap de setmana passat el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, segons informa Vilaweb.

"Com a persones que, directament o indirecta, hem patit l’exili per motius polítics i que vam haver de deixar el nostre país per evitar la repressió o la mort per part del règim feixista del general Franco, volem mostrar la nostra solidaritat amb els exiliats i exiliades catalanes actuals, que també han hagut de deixar el seu país per poder seguir defensant la seva ideologia", assenyalen.

"Des de Mèxic, país meravellós, que sota la direcció del president Lázaro Cárdenas ens va acollir de forma generosa ara fa uns vuitanta anys, volem demanar enèrgicament el retorn a Catalunya sense cap mena de càrrecs del president Carles Puigdemont, els consellers i conselleres Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, i les diputades Anna Gabriel i Marta Rovira. Com a víctimes del feixisme, creiem fermament en la resolució democràtica dels conflictes com a millor via per a garantir la llibertat i la fraternitat entre els pobles", afegeixen.

Entre els qui han subscrit el manifest hi ha les catedràtiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic Montserrat Gispert Cruells i Vida Valero Borrás, la jutge Isabel Moles Escobar, l'arquitecte Jorge Vidal, la psicòloga Mireya Zapata Tarragona, l'historiador José M. Murià, i l'antropòloga Gloria Artís Mercadet.

Altres firmants són: José M. Murià, historiador; Rosa María Durán, lingüista; Adriana Jiménez Moles, escriptora; Enric Benet Canut, doctor; Rafael Vidal Anglès, dentista; Pelai Vilar i Puig, metge; Montserrat Comellas Ángeles, lingüista i educadora; Laura Gutiérrez-Baig Angulo, professora (magisteri); Montserrat Galí Boadella, historiadora; Nuria Sala Fronjosa, mestra de preescolar; Jaime Romagosa Blanches, empresari; Neus Sala Fronjosa, música; Enric Romagosa Sala, empresari; Jaume Romagosa Sala, enginyer bioquímic; Ramon Sala Oller, enginyer industrial; Joan Ursul i Solanes, enginyer mecànic elèctric; Ferran Puig, comerciant; Jaume Oliver i Torrell, dissenyador; Mercè Perelló Valls, editora; Mariona Tarragona Roig, psicòloga; Victoria Brocca, escriptora; Jaume Rodamilans i Burguès, violoncel·lista; Rosa Borrás Canadell, artista multidisciplinària; Alberto Oliart Ros, professor; Nuria Costa Leonardo, desenvolupament rural comunitari; Miguel José Roca Serrano, Administració d’empreses; i Martí Ferran Niembro, estudiant.

El vicepresident segon del Govern espanyol i líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, va comparar diumenge el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si és a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

A la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident va respondre amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí".