Un dia després que el TSJC hagi fet pública la sentència contra els antics membres independentistes de la Mesa i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, la plataforma de suport a l'exdirigent cupaire Anna Gabriel ha emès un comunicat en què explica els motius pels quals l'exparlamentària anticapitalista seguirà, ara per ara, a l'exili.

Al text s'explica que tot i les raons presentades per la defensa perquè la causa contra Gabriel sigui trasllada del Tribunal Suprem als jutjats d'instrucció de Barcelona, atès que ella ja no és aforada i que ha estat el TSJC el que ha acabat jutjant els exmembres de la Mesa, el jutge instructor Pablo Llarena ho ha acabat rebutjant.

Així doncs, Free Anna Gabriel denuncia que el posicionament de la justícia espanyola és que "mentre no comparegui a la causa davant del TS, no hi ha d'haver cap posicionament sobre la competència". "En concret diu l'advocada de l'Estat que és 'fins que no pugui concretar-se l'acusació contra ella', deixant oberta la possibilitat a formular una acusació diferent de la de desobediència", afirma el comunicat.

Anna Gabriel Parlament   Laura Gómez

Intervenció d'Anna Gabriel al Parlament durant la darrera legislatura / Foto: Laura Gómez

És a dir, la plataforma explica que Gabriel ha estat declarada en rebel·lia "i com a tal s'ha de lliurar a les autoritats competents, a les mans de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, i ser traslladada al Tribunal Suprem per declarar davant del jutge instructor".

"Volem denunciar que, malauradament, persisteixen les raons que forcen l'exili, no només de l'Anna Gabriel sinó de la resta d'exiliats i exiliades catalans", aclareixen. De fet, la plataforma conclou l'escrit assegurant que "en el marc d'aquesta causa general contra l'autodeterminació i la democràcia no hi ha —ni hi poden haver- judicis justos, ni al Tribunal Suprem de Madrid ni al TSJC de Barcelona, ni enlloc". 

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, es troba en una situació similar a la de Gabriel, ja que des del març del 2018 també viu exiliada a Suïssa. De totes maneres, cal tenir en compte que sobre Rovira cau una acusació de rebel·lió. De fet, Pablo Llarena, el jutge instructor, la considera una de les promotores de tota la trama per aconseguir la independència