Nova jura de la 'rojigualda' el 8 d'octubre a Catalunya. Després de cinc anys sense fer-ho, els militars espanyols celebraran una jura civil de la bandera per commemorar el Dia de la Hispanitat a castell de Sant Ferran de Figueres (Alt Empordà). La darrera que es va celebrar en aquest lloc es va fer pocs dies abans del referèndum de l'1 d'octubre, en la qual van participar prop de 300 persones. La presidirà el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, el general Amador Enseñat, i hi assistiran la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugència Gay, i l'Inspector General de l'Exèrcit, el tinent general Manuel Busquier. A banda de besar la bandera, els interessats podran acudir a altres actes del 12 d'octubre en la mateixa fortalesa, amb la participació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que faran demostracions. Tot plegat ho organitza el Comandant Militar de Girona, Salvador Medrano, que, alhora, és el cap del Regiment d'Arapiles 62, la Unitat d'Infanteria que hi ha a la base militar de Sant Climent Sescebes. La pròxima jura civil de bandera programada a Catalunya serà el novembre a Constantí (Tarragonès).

castell sant ferran figueres jura civil bandera espanyola acn 2017
La darrera jura civil de la bandera espanyola es va fer en plena campanya pel referèndum d'independència / ACN

"Impulsar la cultura de Defensa"

En la nota on han informat de l'acte, recollida per l'ACN, l'Exèrcit ha explicat que la motivació darrere els esdeveniments al castell de Sant Ferran el 7 i 8 d'octubre és "impulsar la cultura de Defensa, fomentar el coneixement de les Forces Armades entre la població i consolidar les relacions amb les institucions i autoritats civils". Les activitats s'emmarquen en una jornada de portes obertes que continuarà el 8 d'octubre, amb la jura civil de bandera, que es farà al Pati d'Armes del castell de 12 a 1 del migdia. En aquest acte, el personal civil podrà realitzar o "renovar" el jurament a la bandera espanyola davant l'emblema nacional del Regiment d'Arapiles 62. En termes de participació, esperen arreplegar xifres similars de persones que vulguin jurar la bandera, cosa que només es pot fer cada 25 anys i per la qual s'han d'inscriure prèviament. Les activitats emmarcades en el Dia de la Hispanitat començaran el 7 d'octubre amb una jornada de portes obertes al fossat de la fortalesa, com la que ja es va fer l'any passat. Hi haurà una exposició dels materials i les capacitats del Regiment Arapiles 62. Entre elles, armament lleuger i pesat, mitjans de retransmissió, el desplegament d'un punt de socors en campanya i vehicles combat.

Demostracions militars pel Dia de la Hispanitat

A més, tant divendres com dissabte a la tarda hi haurà una demostració d'assalt d'un escamot mecanitzat on s'ensenyarà al públic com, a través d'un vehicle de combat d'infanteria, realitzen una fase d'aproximació a un objectiu, desembarquen, despleguen i acaben l'aproximació final a peu amb assalt a l'objectiu. Per part de la Guàrdia Civil, les unitats canines, de la SEPRONA, d'activitats subaquàtiques, de rescat de muntanya i de policia judicial hi faran demostracions. També en faran els equips canins i del TEDAX de la Policia Nacional.