L'Exèrcit de Terra ha cessat el capità en cap que va dur una unitat militar al recinte franquista del Valle de los Caídos, i li ha obert un expedient que es resoldrà en 48 hores després d'iniciar una investigació per depurar responsabilitats i aclarir els fets, segons fonts oficials de la branca terrestre de les Forces Armades espanyoles. Es tracta d'una unitat militar del Batalló Lleuger Protegit 'Uad-Ras II', membres del Regiment d'Infanteria 'Astúries' 31 (RI 31), una unitat enquadrada a la Brigada d'Infanteria 'Guadarrama XII', ubicats a la base militar de El Goloso, a Colmenar Viejo (Madrid). En un vídeo, es pot veure membres de la unitat beneint el banderí de la companyia. Fonts de l'Exèrcit de Terra han explicat que es tracta d'una activitat "no autoritzada" que va ser feta durant una marxa programada, i per això s'ha obert una investigació per aclarir els fets i depurar responsabilitats.​

Les relacions entre l'exèrcit espanyol i l'extrema dreta són cada vegada més evidents. Aquest dissabte el Centre Internacional de Contraterrotisme (ICCT), un 'think tank' holandès amb seu a la Haia, va publicar un informe on assegurava que Espanya té militars amb forts vincles amb l'extrema dreta. L'estudi, titulat 'Extremisme de dretes entre els militars', fa evident "el temor a la possible amenaça extremista originada en les forces armades". El text posa exemples com que "membres de la brigada paracaigudista espanyola BRIPAC van fer la salutació feixista mentre cantaven una cançó sobre la unitat militar espanyola que va lluitar amb el bàndol Nazi durant la Segona Guerra Mundial".

El diari Público ha aconseguit unes imatges on es poden veure els membres de la companyia fent una genuflexió davant l'escalinata de la basílica del Valle de los Caídos, presentant les armes a l'abat i rebent una benedicció. “Que el senyor beneeixi i guardi sempre els que serveixen la pàtria sota aquesta banderola. Que el senyor miri benignament Espanya i li concedeixi la pau amb tots els pobles del món”, pronuncia el religiós. L'abat del temple va ser una de les veus que es va pronunciar amb més insistència contra l'exhumació del dictador Francisco Franco. El 2019, quan es van retirar les restes del dictador del Valle de los Caídos, es va fer amb un ampli aval però sempre amb la posició contrària de l'abat Cantera. És per això que el secretari d'estat del Vaticà, Pietro Parolin, va enviar una carta a la vicepresidenta Carmen Calvo garantint que forçarien l'abat a permetre l'exhumació. A més a més, Cantera va ser candidat a les eleccions espanyoles de 1993 i als comicis europeus de 1994 per la Falange Española Independiente.

En aquest context, ERC i Más País han presentat iniciatives al Congrés demanant explicacions al Ministeri de Defensa per la participació de la unitat de l'Exèrcit de Terra en l'acte al Valle de los Caídos per beneir la bandera de la companyia. També Unides Podem, soci minoritari del govern espanyol, i Bildu, consideren que aquest assumpte exigeix ​​que la ministra de Defensa, Margarita Robles, aclareixi els fets.