L'encariment del preu de l'electricitat el mercat majorista està afectant les butxaques de tota Europa. Els països han optat per diverses estratègies. Per exemple, França congelarà els preus tant per a l'electricitat com pel gas i ara el govern noruec ha anunciat que assumirà la meitat del cost de les factures més altes. 

La nova mesura entraria en vigor el mes vinent si el parlament noruec hi dona el vistiplau, segons informa el Huffington Post. La mesura implicaria una reducció dels rebuts de la llum més alts dels domicilis del país. L'executiu del país ha especificat que aquesta iniciativa no inclou ni cases de camps ni cases de vacances. Va dirigides a les llars regulars, 

El primer ministre de Noruega, Jonas Gahr, ha assegurat que "És una resposta contundent a allò que sabem que moltes persones experimenten com una situació greu i difícil". Gahr ha estat rotund: "Una situació extraordinària com aquesta necessita mesures extraordinàries". 

Mesures espanyoles, infructuoses 

Per altra banda, a Espanya, l'Executiu de Pedro Sánchez ha anunciat diverses mesures per pal·liar la crisi energètica, però que no han tingut bons resultats. Sense anar més lluny aquest diumenge s'assoleix un nou rècord: el dia més car de la història. El preu mitjà de la llum serà de  256,98 euros MWh, un 7,3% més que ahir dissabte. El pic més car serà entre les set i les vuit del vespre, amb un cost de 298 euros el MWh. 

Durant el mes de desembre, el preu més alt es va produir el primer dia, amb un preu mitjà de 247,21 euros per megawatt hora. De fet, durant tots els dies ha estat per sobre dels 200 euros, amb les excepcions del 5 de desembre (101,97 euros) i del 8 de desembre (108,73 euros).

Per mesos, tanmateix, l'octubre va ser el que va presentar una mitjana de cost de l'electricitat més elevada, arribant als 199,90 euros. El novembre no va quedar enrere, amb 193,43 euros; seguit del setembre (156,14 euros) i agost (105,94 euros). La resta de mesos es troben per sobre dels 100 euros.

Lluny queda la promesa de Pedro Sánchez d'acabar l'any mantenint la factura de la llum a nivells de 2018. El mateix govern espanyol va haver d'admetre a finals de novembre que no podria complir la promesa. 

Per què aquesta pujada?

Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada -- el denominat PVPC --, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure.

L'encariment en els últims mesos al mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics aquest any.

 

 

Imatge principal: Una bombeta sobre una factura de la llum / Europa Press