Junts per Catalunya continua aplanant el camí per fer efectiu l'acord amb el PSOE. L'executiva del partit s'ha reunit aquest dijous a la tarda, poc després de la compareixença de Carles Puigdemont a Brussel·les, i ha ratificat per unanimitat l'acord que ha signat el secretari general de la formació, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán. En l'acord s'estableixen les condicions i mecanismes per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol, subratlla Junts en un breu comunicat. A més a més, el partit ha validat la convocatòria d'un Consell Nacional extraordinari aquest divendres a les 19 hores en format híbrid. També s'ha decidit iniciar els tràmits per celebrar una consulta aquest cap de setmana per tal que l'acord pugui ser votat per les bases del partit.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

L'inici de la setmana va estar marcat per la reunió del secretariat permanent de Junts, que va certificar aleshores que encara no hi havia acord amb el PSOE. La majoria dels integrants d'aquest òrgan van tornar cap a Catalunya, mentre que Jordi Turull (secretari general), Laura Borràs (presidenta del partit) i Míriam Nogueras (líder dels juntaires al Congrés) es van quedar a Bèlgica amb el president Carles Puigdemont per seguir les negociacions. El dimecres a la nit, aquest diari avançava que els socialistes i Junts s'havien instat a tancar l'acord aquest dijous i se li ha donat llum verda definitiva aquesta matinada. De nou, els dirigents de la Permanent de la formació s'han desplaçat fins a la capital belga i la direcció s'ha tornat a reunir per donar el vistiplau a l'entesa.

En l'arrencada del curs polític a finals d'agost, el partit va decidir constituir el secretariat permanent amb uns quants alts càrrecs del partit (Jordi Turull, Laura Borràs, Josep Rius, Anna Erra, Aurora Madaula, David Torrents, Teresa Pallarès, David Saldoni, Albert Batet, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries) en què assumien per delegació algunes de les funcions de l'executiva. Tot plegat, en plenes negociacions amb el PSOE. Ara, fet l'acord, faran extensible l'explicació d'aquest a la resta de membres de l'executiva, òrgan de direcció, govern i administració de la formació.

Compareixença de Puigdemont

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit en una compareixença des de Brussel·les que l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez penjarà d'una negociació permanent que aporti resultats. És a dir, que si no hi ha acords i no es compleixen els compromisos, la legislatura no tindrà cap recorregut. Ha advertit que "a diferència de la legislatura passada, en què el govern de Pedro Sánchez va arrencar amb l'estabilitat garantida a la butxaca, aquí se l’haurà de guanyar acord a acord". "El a cambio de nada ha anat a la paperera de la història", ha reblat, marcant distàncies amb el pacte que ERC va tancar fa quatre anys amb el PSOE i que li va permetre a Pedro Sánchez tirar endavant la legislatura.

Puigdemont ha comparegut a Brussel·les després que, tal com va avançar ahir ElNacional, aquest dijous el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, han signat l'acord que ha de garantir els vots dels diputats de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, amb la tramitació d'una llei d'amnistia així com l'obertura d'una negociació sobre l'autodeterminació de Catalunya.

"Tenim molta feina i poc temps per fer-la"

Després de signar l'acord, ha admès que "és innegable que les relacions entre PSOE i Junts no conviden a l'entusiasme". "No ens faríem cap favor negant l'evidència", ha afegit. I, això no obstant, ha volgut reconèixer l'honestedat de les dues formacions en reconèixer el camí que els separa i les dificultats que comportarà. "Que ningú no es cridi a engany, tenim molta feina i poc temps per fer-la", ha reblat.