L'executiu espanyol ha defensat seguir mantenint la mascareta al transport públic. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha argumentat que "la posició de la Ponència d'Alertes segueix sent usar la mascareta en els transports públics". En aquest sentit, Darias ha assegurat que si hi hagués un canvi de posicionament respecte al seu ús, faran i decretaran segons "el que diguin els experts". Tot i això, la ministra ha recordat que la mascareta ha sigut "un element protector molt important que ens ha permès arribar fins aquí" durant la pandèmia de la covid i ha tret pit de ser el país amb l'índex de vacunació més alt. "Sempre hem anat de bracet dels experts: la importància de l'ús de la mascareta en els entorns sanitaris, en les residències de gent gran i en els transports públics", ha declarat en resposta als mitjans.

Tot i la tendència aperturista de la resta de països europeus i de la creixent pressió social per treure definitivament la mascareta de tots els espais públics, Espanya seguirà sent dels pocs Estats europeus que manté aquesta restricció. L'obligatorietat de la mascareta en els transports públics és una de les mesures més reclamades per molts sectors dels transports i una de les menys respectades dins dels vagons de metro. Aquests són els països d'Europa que ja han abolit l'ús de la mascareta en els transports: Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Irlanda, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Regne unit, República Txeca, Romania, Suècia i Turquia.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts en primera volta l'Avantprojecte de Llei per a la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública (AESAP), amb l'objectiu d'"estar millor preparats i més protegits" davant una futura pandèmia. Així ho ha avançat en roda de premsa la ministra Darias, qui ha ressaltat que aquest centre, "molt esperat i demandat", s'ha evidenciat durant la pandèmia de COVID-19 per a "donar la resposta necessària davant desafiaments presents i futurs en matèria de salut pública". La creació de l'AESAP, que compta amb una dotació de 9,45 milions d'euros en 2022 dins dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), va entrar en consulta pública el setembre de 2021. Des de llavors, el govern espanyol no havia posat data a quan s'anava a posar definitivament en marxa, tampoc sobre la seva ubicació ni qui serà el seu director. En el Debat sobre l'Estat de la Nació espanyola, celebrat a mitjan juliol, Sánchez va avançar que s'aprovaria durant el mes passat, però finalment la mesura s'ha retardat fins a aquest 23 d'agost.