El president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune, dona un toc d'atenció al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, poc després del primer aniversari del canvi radical de política exterior que va fer Espanya respecte al Sàhara Occidental. Concretament, el president algerià ha recordat a Sánchez que donar suport a la política de Rabat no l'eximeix de les seves responsabilitats amb el Sàhara a l'Estat espanyol. 

L'Executiu de coalició s'ha “alineat [amb el Marroc] en la qüestió del Sàhara Occidental amb actituds secretes que no l'eximeixen de les seves responsabilitats”, ha sentenciat Tebboune, qui remarca que Espanya ha oblidat el seu passat colonial i la responsabilitat sobre el mateix, segons recull El Independiente. A més el president algerià ha afegit: "Considerem la posició d'Espanya sobre el Sàhara Occidental com una postura individual del govern de Sánchez". 

En el mateix context, Tebboune ha assegurat que "els intercanvis comercials entre Algèria i Espanya continuen i la majoria la duen a terme sectors privats als dos països", encara que dades del govern espanyol reflecteixen que les importacions des d'Algèria de béns espanyols han registrat una caiguda interanual de fins al 93%.

Un any del canvi diplomàtic 

Fa poc, el 18 de març, es va complir un any del gir radical que va fer fa un any el president del govern espanyol, amb el suport al pla d'autonomia marroquina sobre el Sàhara Occidental. Aquell dia, el gabinet reial marroquí va difondre una carta que Sánchez va enviar pocs dies abans al rei Mohammad VI en què recolza la proposta marroquina d'autonomia presentada el 2007 davant les Nacions Unides, considerant-la com "la base més seriosa, creïble i realista" per a la resolució del conflicte que data de fa 47 anys.

Tot plegat eren grans notícies per Rabat, però a Madrid es desfermava una gran crisi política, ja que l'oposició i alguns aliats de la investidura van criticar durament el moviment de l'Executiu. 

Tanmateix, el govern espanyol no està sol en posicionar-se al costat de Rabat. Sense anar més lluny els Estats Units han remarcat recentment la seva posició respecte al futur del Sàhara Occidental: al costat del Marroc. Concretament, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha reiterat que el pla d'autonomia presentat pel Marroc és una proposta "seria, creïble i realista" per solucionar el conflicte. Per la seva banda, el Front Polisario ha rebutjat frontalment aquesta via i ha insistit en la necessitat de materialitzar el dret a l'autodeterminació dels sahrauís.