Aquest dilluns, diversos exconsellers i exconselleres dels governs presidits per Jordi Pujol s'han retrobat amb l'expresident per homenatjar-lo amb motiu del seu 90è aniversari al restaurant Semproniana de Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Aquesta reunió no s'havia pogut celebrar fins ara degut a la pandèmia de la covid-19, encara que, de fet, el veterà líder nacionalista va complir els seus 90 anys el 9 de juny de 2020.

Entre els assistents, hi havia Joan Guitart (que va ser conseller d'Ensenyament entre el 1980 i el 1988 i de Cultura entre el 1988 i 1996), Irene Rigau (consellera de Benestar i Família entre el 1999 i el 2003 i, amb Artur Mas a la presidència, fou consellera d'Ensenyament entre el 2010 i 2016), Núria de Gispert (consellera de Justícia del 1995 al 2001, consellera de Governació del 2001 al 2002, consellera de Justícia i Interior del 2002 al 2003 i presidenta del Parlament entre el 2010 i el 2015), Joan Hortalà (conseller d'Indústria i Energia del 1984 al 1987) o Joan Vallvé (conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca entre el 1989 i 1992).

Retirat de la vida pública

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, està retirat de la vida pública des que el 25 de juliol de 2014 confessés que la seva família havia mantingut una herència milionària sense declarar en comptes a l'estranger. En aquell mateix anunci, el que també va ser president de l'extinta Convergència i Unió explicava que havia regularitzat aquestes quanties. Pocs dies després de la confessió, Pujol va renunciar a tots els reconeixements inherents a la condició d'expresident.

Davant del jutge, l'any 2016, Pujol va declarar que va tenir por de la gestió que es feia dels diners que va deixar el seu pare Florenci Pujol a la seva dona i a tots els seus fills i que mai en va voler saber res i també va negar que tingués comptes a Andorra.

Aquest mes de juny, es va publicar un llibre amb una entrevista de Vicenç Villatoro a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, titulat Entre el dolor i l'esperança, on aborda qüestions com el procés independentista i la reacció de l'Estat, el seu llegat polític i la seva situació personal. Pujol també hi relata les qüestions que l'afecten de manera personal, com el sentiment de culpa, la petició de perdó i l'afirmació d'uns ideals i valors.

El llibre, que va sortir el passat 2 de juny, arribava poc després que l'Audiència Nacional confirmés la interlocutòria del jutge José de la Mata en què va proposar jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

El passat 20 d'abril, la secció tercera de la sala penal va confirmar íntegrament la interlocutòria de pas a procediment abreujat dictat per l'instructor per a tots els investigats en aquest procediment, llevat de Carles Sumarroca, per a qui es va acordar l'arxivament de la causa, i de Mercè Gironès, exesposa de Jordi Pujol Ferrusola, a qui se li retiren dos delictes contra la hisenda pública.

En la seva resolució, el tribunal va confirmar la competència de l'Audiència Nacional i va assenyalar que els actes nuclears es van realitzar a l'estranger —fonamentalment a Andorra— mitjançant el moviment de fons en efectiu de diversos comptes oberts a l'estranger, dels quals eren titulars diversos membres de la família Pujol, comptes que, a més, segons la interlocutòria recorreguda, van ser posats a nom de fundacions controlades per aquesta família.

En canvi, l'Advocacia de l'Estat deixava fora de l'escrit d'acusació a Jordi Pujol, tenint en compte que Hisenda va declarar que el delicte ja ha prescrit.

Web pels seus 90 anys

No es tracta del primer homenatge o celebració pels 90 anys de Jordi Pujol. Diversos amics del president van obrir pocs dies abans del 9 de juny de 2020 una pàgina web per recollir felicitacions i "per mostrar-li el suport". També es feia per la commemoració dels 40 anys des què va arribar a la presidència de la Generalitat, el 24 d'abril del 1980, i 60 anys dels Fets del Palau, el 19 de maig de 1960.

 

Imatge principal: Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu. ACN.