Eva Kaili, la vicepresidenta detinguda del Parlament Europeu, va ser qui va tallar el discurs del president a l'exili, Carles Puigdemont quan intentava denunciar les relacions armamentístiques entre el president rus, Vladímir Putin i Espanya. Va succeir a l'abril, quan Puigdemont va fer una declaració des de l'Eurocambra com a resposta a les acusacions de la dreta espanyolista, que asseguraven que el 2017 s'havia reunit amb representants del Kremlin. Un discurs que no va agradar la vicepresidenta, que el va fer abandonar el faristol sense que pogués acabar-lo. Kaili ara s'ha convertit en notícia després d'haver estat detinguda per les autoritats belgues per la seva implicació en una presumpta trama de corrupció per la qual Qatar hauria subornat diverses persones amb una posició política a l'Eurocambra per tal "d'intentar influir en les decisions econòmiques i polítiques". Després d'escorcollar el seu domicili, la policia ha trobat bosses plenes de bitllets, i el seu pare ha estat detingut després de ser vist in fraganti mentre intentava fugir amb una maleta plena de diners. 

Durant la sessió plenària del 6 d'abril al Parlament Europeu, Puigdemont va pujar al faristol després d'haver fet una petició per fer una declaració per contestar a les acusacions sobre els seus contactes amb el Kremlin. "És una mentida construïda pel servei d'intel·ligència espanyol per soscavar el moviment independentista", va afirmar el president a l'exili, que va apel·lar al Parlament Europeu i la seva lluita contra les notícies falses perquè investigués les "calúmnies" d'aquest tipus que "mai no són perseguides per la justícia espanyola". Així, va explicar que tot sorgia a partir d'un informe de la policia espanyola que suposadament provava aquests lligams entre el Govern de Catalunya i el govern rus, però que el fiscal general de l'Estat havia desestimat per la seva total "manca de credibilitat". 

Puigdemont prosseguia detallant que els suposats "missatges compromesos" que demostraven aquesta relació, en realitat, eren "passatges d'un llibre" sobre dos espies russos que vivien als Estats Units que el director de la seva oficina havia traduït del rus al català i al castellà. És en aquest moment quan es produeix la primera interrupció. "Senyor Puigdemont, vostè ha de respondre a les acusacions fetes contra la seva persona", li va reclamar Kaili. El president va contestar assenyalant que precisament estava denunciant que la suposada relació amb els serveis secrets russos eren "mentides". La vicepresidenta llavors va permetre que continués i Puigdemont va prosseguir assenyalant un altre ridícul dels arguments amb els quals l'acusaven. "La persona acusada de ser un espia rus i de ser el contacte entre Putin i el moviment independentista català era l'encarregat de les relacions comercials entre Rússia i Catalunya a la Cambra de Comerç de Barcelona", va assenyalar. També va apuntar que no podia ser un espia rus quan les autoritats espanyoles li acabaven de concedir la residència a la Unió Europea

Després d'aquesta argumentació, Puigdemont va voler anar un pas més enllà i assenyalar la relació armamentística entre Espanya i Putin. "Mentre Catalunya es manifestava en massa per esdevenir un estat independent dins la Unio Europea, els vaixells de guerra russos repostaven més de 50 vegades en ports espanyols", va apuntar. Tanmateix, no va poder estendre's en els seus arguments, perquè Kaili el va aturar de nou. "Crec que ja ha respost al que li preocupava i em sembla que no és moment per iniciar un debat sobre la resta, que no forma part dels temes que tractarem en aquests moments. Així que moltes gràcies, senyor Puigdemont", va concloure la vicepresidenta davant l'estupefacció del president.