Euskadi finalment farà enrere i acatarà les mesures d'estalvi energètic del govern de Pedro Sánchez, tot i tenir un pla propi. El lehendakari Iñigo Urkullu ha assegurat que Euskadi complirà les mesures d'estalvi fixades pel Govern espanyol per reial decret llei, encara que el Govern Basc ja n'estava adoptant. Urkullu s'ha referit, a través de les xarxes socials, a les mesures del pla d'estalvi espanyol i ha reconegut que en ser un reial decret llei això "els confereix un rang, sens dubte, i han de ser complertes". 

Les declaracions d'Urkullu aclareixen la incògnita de si finalment l'Executiu basc optaria pel seu propi protocol i se sumaria al bàndol de les comunitats crítiques en el qual ara només s'hi troba la de Madrid, amb Isabel Díaz Ayuso al capdavant. Dimarts la consellera de Desenvolupament Econòmic, Arantxa Tapia, va recordar que l'Executiu de Vitòria ja compta amb un pla de contingència energètica alineat amb Europa i una llei de Sostenibilitat del 2019, una normativa que conté mesures que “no són efectistes i momentànies”, sinó “a llarg termini”. El PP basc havia utilitzat aquest tirar pel dret de l'executiu basc, per atacar el president Pedro Sánchez.

Urkullu ha lamentat que en la normativa espanyola no s'hagin contrastat les sancions. Al seu entendre, en aquesta qüestió es podria haver fet palès “la tan proclamada cogovernança sense excloure, d'inici, la intervenció normativa de les comunitats”. Segons Urkullu, "més que trobar el títol competencial i la legitimitat es tracta també d'aclarir  fins on s'estenen les bases, en una actuació que ja és característica del govern espanyol".

Segons el lehendakari, "el que és prioritari" per aconseguir una "actuació global per a l'eficiència energètica i l'estalvi en el consum" és "la pedagogia i conscienciació social" perquè això suposa un canvi d'hàbits a mitjà termini i es fan necessàries "mesures realistes a curt termini". Urkullu ha recordat que Euskadi "fa anys que aposta per una estratègia global per obtenir més eficiència i estalvi energètic dels seus edificis i instal·lacions, més enllà d'aquestes mesures concretes que ara s'imposen".

Les mesures basques fixaven en concret situar el termòstat de les oficines en 20 graus a l'hivern i en 25 graus a l'estiu, no il·luminar les dependències que no estiguin sent utilitzades, o fomentar els desplaçaments dels treballadors a peu, amb bicicleta o amb transport públic. També aconsellava evitar la ventilació quan està encès el sistema de calefacció o de refrigeració, tot i que sense oblidar, segons va precisar Tapia, les recomanacions sanitàries sobre l'aireig d'espais interiors per reduir el risc de contagis per la covid-19.