El govern basc s'ha desmarcat de les mesures d'estalvi energètic que ha ordenat l'executiu de Pedro Sánchez, i ha anunciat que té el seu propi pla d'acord amb les característiques basques. La consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient, Arantxa Tapia, ha titllat d'"efectistes" les mesures que va anunciar dilluns el govern espanyol per estalviar energia, que obliguen, entre altres coses, a apagar totalment els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit durant 16 mesos. La consellera ha insistit que, davant d'això, el País Basc "té el seu propi pla".

En una entrevista a la cadena Euskadi Irratia, Tapia ha remarcat que el Govern Basc i les institucions forals van consensuar una sèrie de mesures divendres passat, que entraran en vigor com a instrucció l'1 de setembre, i ha apuntat que "no veuen oportú aplicar la mateixa mesura a tots els col·lectius i situacions alhora". "Euskadi ha estat exemplar en l'aposta de l'eficiència energètica. El Govern Basc actua alineat amb la UE. Compartim el compromís exigent per l'estalvi energètic però no veiem oportú aplicar la mateixa mesura a tots els col·lectius i situacions alhora", ha afegit.

La consellera ha subratllat que, abans que el govern espanyol digués res, a Euskadi ja treballaven en un pla de contingència energètica seguint el que ha marcat Brussel·les. "I no són mesures efectistes, sinó que realment han d'aconseguir reduir el consum energètic", ha afegit. Tapia entén que Euskadi "ha anat més enllà" de les mesures establertes pel Govern d'Espanya i que la clau, a parer seu, ha estat prendre “mesures de llarg recorregut, i no puntuals”. Entre altres exemples, ha citat que, a nivell d'enllumenat, és més efectiu instal·lar leds, i que sovint “en comptes de baixar el termòstat, és millor canviar les finestres”. Així mateix, ha dit que “no és el mateix adoptar mesures a un hospital, on hi ha malalts, que en una escola o en una comissaria”.

Les mesures basques fixen en concret situar el termòstat de les oficines en 20 graus a l'hivern i en 25 graus a l'estiu, no il·luminar les dependències que no estiguin sent utilitzades, o fomentar els desplaçaments dels treballadors a peu, amb bicicleta o amb transport públic. També aconsella evitar la ventilació quan està encès el sistema de calefacció o de refrigeració, tot i que sense oblidar, segons ha precisat Tapia, les recomanacions sanitàries sobre l'aireig d'espais interiors per reduir el risc de contagis per la covid-19.

Apunta com a objectiu la substitució gradual de tots els llums per bombetes led, el control dels horaris d'encesa, i l'ús de sensors a passadissos i banys. A més, s'insisteix que tots els equips informàtics han de quedar apagats en acabar l'horari laboral. Així mateix, s'indica que la roba de treball ha de ser adequada per a l'època de l'any. Altres recomanacions són evitar l'ús d'aigua calenta al centre de treball "si aquesta no és imprescindible", i per això s'aconsella suprimir o desconnectar els termos elèctrics.

Sobre les multes previstes per l'incompliment de les mesures, Tapia ha manifestat que la societat basca "és prou adulta per actuar amb responsabilitat", i considera que, més enllà de les sancions, confia en "la responsabilitat de cadascú".