Euronews ha obert l'any publicant un reportatge sobre els 10 esdeveniments que han canviat Europa al llarg de la dècada. L'article, signat per Orlando Crowcroft i per Jasmin Bauomy, al costat de fets com la crisi dels migrants a la Mediterrània, el Brexit o l'annexió russa de Crimea, hi inclou el procés català.

Euronews explica que la lluita per la independència de Catalunya s'ha intensificat en els darrers anys i presenta breument la realització d'un referèndum no autoritzat i l'empresonament dels líders independentistes. També relata les protestes organitzades amb motiu de la sentència del procés.

Euronews entrevista Kristian Herbolzheim, director de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), que apunta que la reivindicació catalana suposa un desafiament per a Europa en diversos fronts. En primer lloc evidencia que la UE és incapaç de fer que els seus membres adoptin les polítiques de diàleg que postulen oficialment les institucions europees.

En segon lloc, Herbolzheim apunta que la posició d'Espanya està bloquejant l'accés de Kosovo a la Unió Europea i que pot afectar a la secessió escocesa.

Per al director de l'ICIP, la crisi catalana obliga la UE a revisar els conceptes de sobirania i de democràcia per adaptar-los a l'Europa del segle XXI. I assegura que la UE ha de jugar un paper constructiu en el conflicte, perquè tant els catalans independentistes com els unionistes són majoritàriament europeistes.