Diversos eurodiputats demanaran a l'estat espanyol poder fer d'observadors internacionals durant el judici de l'1-O. Ho promouran a través de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que treballa perquè la Unió Europea intervingui en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Entre aquests observadors, hi podrà haver també membres europeus d'organitzacions de defensa dels drets humans.

L'anunci l'ha fet aquest dilluns l'eurodiputat francès José Bové a les portes de Lledoners després de visitar els polítics tancats al centre. Per Bové, aquest judici "no té garanties" i ha afegit que les condicions amb què es trobaran durant el litigi suposen "un veritable problema de democràcia". L'eurodiputat ha demanat també la llibertat "immediata" dels presos perquè es puguin preparar per al judici. L'eurodiputada sueca Bodil Valero ha afegit que "si Europa no es pronuncia en el conflicte entre Catalunya i Espanya, és per covardia".

Els eurodiputats visiten els presos

Els presos polítics a Lledoners s'han trobat aquest dilluns a les 9 del matí amb una delegació de nou eurodiputats internacionals. Els parlamentaris van arribar ahir diumenge a Barcelona provinents de països com Irlanda, Suècia, Regne Unit i França. També visitaran la consellera Dolors Bassa a Puig de les Basses i la presidenta del Parlament Carme Forcadell a Mas d'Enric.

Els eurodiputats han arribat a les 9 del matí davant la presó de Lledoners. "Fa molt de fred avui, igual que es respira l'estat d'ànim aquí", destacava eurodiputada Bodil Valero, pel grup dels Verds/Aliança Lliure Europea. Ha entrat al centre penitenciari amb una carta del seu grup parlamentari a la mà, que ha entregat al conseller Raül Romeva.  

L'eurodiputat irlandès del Sinn Féin, Matt Carthy, ha subratllat abans de la visita als presos que "estan empresonats per permetre que els ciutadans votin". El sorprèn, ha afegit, el poc ressò que es focalitza en el govern espanyol: "El responsable d'aquesta injustícia", ha qualificat.

Els representants europeus es van reunir ahir al vespre amb els familiars dels líders independentistes empresonats. Txell Bonet, parella del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, els va agrair la visita i difusió de la causa. El conseller d'Acció Exterior Ernest Maragall, els va fer d'amfitrió. "Alguns dels familiars acabaven de tornar amb els seus fills de les visites a les presons", puntualitzava l'eurodiputat irlandès Matt Carthy.

Gràcies eurodiputats per visitar als #presospolitics i fer-ne denúncia @bodilvalero @mattcarthy @JillEvansMEP @josebove @jordiseba https://t.co/3oP9ZYc93W

Tots els representants són membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que vol aconseguir que Brussel·les intervingui en el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Són Marina Albiol (GUE- NGL), José Bové (Greens- EFA), Matt Carthy (GUE- NGL), Jill Evans (Greens- EFA), Ana Miranda Paz (Greens-EFA), Jordi Sebastià (ex Greens- EFA), Jordi Solé (Greens-EFA), Josep-Maria Terricabras (Greens-EFA), Bodil Valero (Greens-EFA).

No és la primera vegada que una delegació d'eurodiputats visita els presos a Lledoners. El 9 de setembre un grup de 13 eurodiputats van tenir-hi una reunió de més de dues hores.